Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Ко у Србији води евиденцију о страним донацијама домаћим НВО

Државни званичници претходних дана су својим изјавама потврдили да постоје сазнања о рекордним сумама које су уплаћене у Србији на рачуне дела НВО сектора, постоје сумње на злоупотребе, па и списак НВО које се мешају у унутрашњу политику наше земље, па и шта би се десило ако би наша земља увела закон о тзв. агентима страног утицаја
РТ Балкан истражује: Ко у Србији води евиденцију о страним донацијама домаћим НВОGetty © Alan Schein

Огроман је новац убачен у нашу земљу са несумњивим циљем дестабилизације Србије, изјавио је недавно председник Србије Александар Вучић, додајући да је проучавао колико је средстава у нашу земљу ушло за финансирање невладиних организација.

Он је истакао да су ове и претходне године износи били рекордни, појашњавајући да је реч је о десетинама, па и стотинама милиона евра. 

"У првих шест или седам месеци имате 78 милиона евра уложених кроз невладин сектор и то не сваки, већ овај веома политички оријентисан и антидржавни невладин сектор, реч је о огромним парама и огромном притиску на нашу земљу", казао је он.

Претходно, на сличну тему говорила је гувернер Народна банке Србије Јоргованка Табаковић на представљању извештаја о инфлацији, када је упозорила да стотине милиона евра улази у државу преко лоби група, чији је циљ, како је истакла, да промене критичку свест у Србији и да се боре против овог режима.

"Не говорим тајне информације, све видим у финансијским токовима. У Нишу је регистрована фирма, тренутна тема им је литијум, дају 13.000 по особи. Они отварају и затварају рачуне, мењају фирме, а циљ им је да обуче младе у Србији како се руши власт. Ово би требало да се зна", рекла је Табаковићева.

Гувернер Народне банке била је још одређенија у јучерашњем телевизијском гостовању на Информер ТВ-у када је рекла да је необично да су се огромни износи са чудном шифром појавили баш у време протеста против рударења литијума у Србији.

"Те шифре значе да уплатилац има пореске олакшице, а прималац не мора да правда добијени новац. Милионска сума је прешла преко шифре која се злоупотребљава. Дошли смо истрагом до удружења 'Хелветас' које добија огроман новац без рачуна и мало се гаси, па се поново појави. Истрагом смо такође дошли до тога да је све то повезано са одређеним грађанским иницијативама и еколошким странкама. Страна организација шаље новац који треба да заврши у тим удружењима. Особе добијају хитне донације за еколошке протесте", навела је Табаковићева.

Додала је и да "што се тиче 'Хелветаса' они имају замишљене пројекте и финансирања до 2027. године, као и рушење државе без избора".

Уз председника државе, гувернера НБС, о овоме је говорио и министар унутрашњих послова Ивица Дачић који је појаснио да постоји списак невладиних организација које се финансирају из иностранства и мешају у унутрашњу политику Србије. 

Постоје, дакле, сазнања о рекордним сумама које су уплаћене у Србији на рачуне дела НВО сектора, постоје сумње на злоупотребе, па и списак НВО које се мешају у унутрашњу политику наше земље. РТ Балкан је покушао да сазна ко од државних органа води евиденцију о овом уплатама, колико су оне укупно износиле за ову и прошлу годину које је председник Србије означио као рекордне, као и како је новац распоређиван, односно које су НВО добиле највеће уплате из иностранства.

Из Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, које, између осталог, у свом ресору има  сарадњу са цивилним друштвом, нису одговорили на наша питања упућена мејлом. У Министарству финансија нам је објашњено да они немају те податке, као и да то иде преко банака.

Коначно, из НБС нам је објашњено да се за сада неће даље оглашавати о овом питању, као и да на њему сада раде и други државни органи. 

Све што су рекли државни званичници, буди сумњу у часне намере дела невладиних организација које би требало да буду корективна рука власти, а не рука која дави. Како би било јасно које државе, фондације и стране организације финансирају домаће НВО, односно у чије име оне раде, можда би требало размислити о закону какав већ деценијама уназад постоји у Сједињеним Америчким Државама, или у Русији или од скора и у неким државама ЕУ, попут Мађарске – закону о агентима страног утицаја

Идеја је да они који се баве јавним политикама, реформама разних сектора друштва и државне управе, изменама закона, речју унутрашњим питањима једне државе и друштва, морају да назначе уколико су за то плаћени из иностранства. 

На такву врсту законске обавезе осврнуо се и министар Дачић.

"У многим земљама на свету се доносе закони против тога, управо да би се заштитила домаћа политичка сцена. Србији би покушај да се такав закон уведе био карактерисан као да није у складу са европским стандардима. Али европски стандарди управо дефинишу да они добро штите своје земље од тога. А ми немамо право да се штитимо од њих. Само имају они право да се штите од нас," напоменуо је Дачић.

image