Србија и Балкан

Вучић данас са помоћником генералног секретара НАТО-а Борисом Ругеом

Руге је јуче у Приштини разговарао са Вјосом Османи о отварању моста на Ибру
Вучић данас са помоћником генералног секретара НАТО-а Борисом Ругеом© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Председник Србије Александар Вучић примиће данас у 10.00 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике помоћника генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбедносну политику Бориса Ругеа, саопштила је Служба за сарадњу са медијима.

Руге је јуче боравио у Приштини, а након разговора са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи на платформи Икс је поручио да се све одлуке о мосту на Ибру морају доносити кроз дијалог и координацију.

Како се наводи у биографији на званичном сајту НАТО-а, Руге води тим одговоран за политичка питања у оквиру Међународног штаба НАТО-а.

Руге је, поред осталог, радио је у седишту НАТО-а у Бриселу током агресије на СР Југославију. Касније је био главни политички саветник два узастопна команданта снага НАТО-а на Косову и Метохији, као и шеф политичког одељења у Канцеларији високог представника у Босни и Херцеговини.

Власти у Приштини најављују  отварање моста на Ибру, чему се оштро противе ЕУ, ОЕБС, Еулекс, Кфор, САД, наводећи да та тема мора да буде део дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ.

Срби са Севера Косова страхују од отварања моста за саобраћај јер су Албанци до сада више пута преко њега покушавали да упадну у северни део града где живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава Кфора.

image