Србија и Балкан

После притиска на Српску, директор ЦИА стиже и у Београд

Бернс је у посети Сарајеву разговарао и са члановима Председништва
После притиска на Српску, директор ЦИА стиже и у Београд© Anna Moneymaker/Getty Images

Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс допутоваће након посете Сарајеву у Београд, пренео је касно синоћ Радио Слободна Европа.

Бернс је претходно у Сарајеву разговарао са министром спољних послова у Савету министара БиХ Елмедином Конаковићем, као и са члановима Председништва БиХ и директором Обавештајно безбедносне агенције Алмиром Џувом.

Како РТРС сазнаје, на састанцима је било речи и о важности сарадње обавештајних заједница у борби против безбедносних претњи и тероризма, унапређењу сарадње институција и даљој билатералној сарадњи, као и о томе да одговорност за функционисање институција власти носе све етничке заједнице у БиХ.

Радио Слободна Европа, међутим, позивајући се на изјаву неименованог америчког званичника, тврди да је разлог посете директора ЦИА Сарајеву, разговор, између осталог, "о забрињавајућој сецесионистичкој реторици и деловању" председника Републике Српске Милорада Додика.

Да су у фокусу Бернсове посете били нови притисци на Републику Српску поручио је и министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић који је за РСЕ рекао да посета "једног од кључних људи америчке администрације показује посвећеност САД-а, као и да је БиХ у самом врху приоритета америчке спољне политике што је за БиХ врло важно".

"На састанку смо добили још једном потврду пуне подршке територијалном интегритету и суверенитету БиХ и осуду сецесионистичких порука и потеза", рекао је Конаковић.

Директор Обавештајно безбедносне агенције рекао је овом медију да је "реч о посети која је договорена раније, као и да је Бернс "исказао подршку у сарадњи агенција, али и држави БиХ".

image