Србија и Балкан

Амерички дипломата о оптужбама за рушење српске власти: Подржавамо Рио Тинто

Помоћник државног секретара САД за енергетске ресурсе је одговорио и на тврдње из Москве да Запад руши власт у Србији кроз протесте против литијума истичући да је ситуација супротна - да Америка подржава власт у Србији у вези са пројектом "Јадар" и Рио Тинто
Амерички дипломата о оптужбама за рушење српске власти: Подржавамо Рио Тинто© РТ Балкан

Ко о чему, помоћник државног секретара САД за енергетске ресурсе Џефри Пајат - о литијуму у Србији. Након што је пре неколико дана просветлио своје интернет пратиоце поруком да је литијумски пројекат 'Јадар' прилика да се допринесе зеленој транзицији и код куће и у иностранству - Пајат је прилику да елаборира своје ставове о српским рудама добио и у "Гласу Америке".

И баш у данима када Москва упозорава на покушаје организације обојене револуције у Србији, сива еминенција украјинског Евромајдана тврди да Америци тако нешто ни у сну не би пало на памет.

Пајат је одбацио тврдње Москве да Запад руши власт у Србији кроз протесте због литијума истичући да је ситуација супротна - да Америка подржава власт у Србији у вези са пројектом "Јадар" и Рио Тинто

Тврдње да Запад жели да дестабилизује ситуацију и сруши власт у Србији, само што се не заклиње Пајат, јесу "бесмислене".

"Ми подржавамо власт у Србији и њену позицију у овом пројекту. Зашто бисмо, забога, онда били заинтересовани да негујемо опозицију?", рекао је Пајат.

Рудник литијума је прилика за Србију да продуби везе са Европском унијом и позиционира се као лидер у индустрији која ће бити веома важна у будућности, каже помоћник државног секретара САД, иако не појашњава одакле таква брига за евроинтеграције Србије, поготово имајући у виду да је реч о човеку који док је био амбасадор у Украјини, није нешто нарочито марио за овај европски блок.

Кад је Викторија Нуланд, која је тада у администрацији САД била задужена за односе са ЕУ, рекла "ј...ш ЕУ", Пајат се сагласио рекавши: "Баш тако".

Што се тиче рудника литијума, да ли ће га бити, треба да одлучи народ у Србији, објашњава Американац, чија држава, па ни он сам није баш познат по поштовању демократске воље грађана, нарочито имајући у виду њихово учешће у оркестрирању Евромајдана у Кијеву.

"О томе треба да одлучи народ у Србији. Моје мишљење је да је ово генерацијска прилика за Србију да се постави на лидерску позицију у индустрији која ће бити јако, јако важна у будућој конкурентности у САД, Европи и изван", рекао је он.

Он је, каже ту, да нас подучи да са америчког становишта, види "генерацијску прилику за Србију да заузме лидерску позицију, не само у рударењу литијума".

"Морамо да развијемо и прераду ових минерала и дамо додату вредност", рекао је он.

Наравно, Американац одбацује критике пројекта "Јадар", који наводе да Запад планира да улога Србије да буде улога "рударске колоније за богате земље", будући да ни у једној другој европској земљи ископавање литијума није отпочело.

"Србија треба да почне са производњом вреднијих ствари, то је оно што покушавамо да радимо и овде у САД, и ту се наши интереси поклапају", рекао је званичник.

Он је истакао да је "Рио Тинто" предмет ревизије својих акционара и мора да се усклади са прописима на свим тржиштима на којима ради, а да самим тим одржава боље еколошке стандарде него кинеске компаније.

Напоменуо је да смањење зависности Запада од Кине кључно, и да постоји систематски покушај у ЕУ, САД да диверзификују ланац снабдевања.

"Питање одакле ће та диверсификација да дође је и даље отворено. Али Србија, због своје геологије, има јединствену прилику да игра глобално значајну улогу у том процесу", истакао је он.

Пајат је рекао да је литијум такође неопходан како би се испунили климатски циљеви, а како би се свет придржавао планова зелене транзиције, до 2040. године потребно је повећати залихе литијума 42 пута.

Он је истакао да се литијум ископава и у Невади, док Калифорнија предводи пут вађења литијума из слане воде.

Пајат је нагласио да се Европа и САД крећу ка електрификацији саобраћаја за шта је потребно много више минерала за батерије.

"У свему томе Србија може да има значајну улогу, посебно у европском ланцу снабдевања", закључио је он.

image