Србија и Балкан

НЕД као Бернсова претходница у Сарајеву

"Бела рукавица" бачена је у лице Републици Српској још пролетос, знатно пре пре доласка шефа ЦИА
НЕД као Бернсова претходница у СарајевуGetty © Anna Moneymaker / Staff

Јавности у Србији и такозваном региону углавном је промакла вест да је шеф Националне задужбине за демократију (НЕД), Дејмон Вилсон, крајем маја и почетком јуна боравио у Сарајеву.

Ова вест прошла је испод радара медија, а на сајту НЕД-а објављена је без таламбаса тек крајем јула.

Не зато што је то била посебно скривана тајна, већ због тога што НЕД не воли претерану медијску пажњу која релативно лако и брзо демаскира намере и потезе ове организације која посредује у финансирању и координацији невладиним организацијама и политичарима, а према многим анализама и доказима већ деценијама стоји иза обојених и сличних револуција, односно преврата широм света.

Може се рећи да је Вилсон, са сарадником задуженим за БиХ, Брајаном Џозефом, био сарајевска претходница посете шефа ЦИА која је уследила ове недеље.

"Прва" и "друга" ЦИА

Везе НЕД-а са ЦИА не треба посебно доказивати. О повезаности "друге ЦИА", како још називају НЕД, постоји безброј тврдњи које долазе из самих САД.

Амерички научник Вилијам Блум, на пример, јавно је саопштио да је НЕД, након оснивања 1984. године, преузео значајан део посла од ЦИА:

"Идеја је била да НЕД учини донекле отворено оно што је ЦИА прикривено радила деценијама, и тако, надамо се, елиминише стигму повезану са тајним активностима ЦИА".

Осим научних, постоје и признања о повезаности НЕД-а са ЦИА из уста самих агената ЦИА. Бивши агент ЦИА Филип Ејџи је још 1995. године сведочио о повезаности "прве" и "друге" ЦИА:

"...Уместо да само ЦИА иде около иза кулиса и покушава да тајно манипулише процесима, убацујући новац овде и упутства тамо, и тако даље, они сада имају помоћника, а то је ова Национална задужбина за демократију, НЕД…"

Уз то, извештаји Карнегијеве задужбине за мир у свету потврдио је да скоро сва средства НЕД-у долазе од америчког Конгреса.

Док НЕД и ЦИА, формално, имају различите мисије и функције, постоје многи извештаји који, попут предочених, јасно указују на постојање њихове међусобне интеракције и координације и то искључиво у у контексту политичких и безбедносних интереса САД. Озбиљни светски аналитичари нимало не сумњају да НЕД-ове активности јесу део ширих стратегија америчке спољне и безбедносне политике.

НЕД у Сарајеву разматра могућност стварања нове генерације лидера

Високи представници НЕД-а састали су се у Сарајеву најпре са добитницима грантова и партнерима. Са њима су разговарати о "демократском напретку" и "тежњама за будућност", што су еуфемизми за приступање Босне и Херцеговине евроатлантским интеграцијама.

Сила која онемогућава Сарајево да призна "Косово" и приступи НАТО-у је Република Српска која тежи самосталности и одржавању добрих односа са свим силама, а не блоковској подели и евроатлантским интеграцијама које би подразумевале њен нестанак са геополитичке мапе света.

"Босна и Херцеговина је прешла дуг пут", рекла је приликом посете шефова НЕД-а Тања Драмац Јириес, заменица директора за Европу у НЕД-у.

"Тридесет година након завршетка насилног сукоба, земља се сада може похвалити новом генерацијом политичких лидера и организација цивилног друштва које напорно раде на спровођењу статуса кандидата за чланство у ЕУ у пуноправно чланство и стварању праведнијег друштва за грађане. Подршка им је кључна у контексту демократског назадовања и безбедносних претњи широм Европе".

Стварање "праведнијег друштва за грађане" је, очигледно, еуфемизам за прекомпоновање дејтонске Босне и Херцеговине и укидање Републике Српске. Да би се то закључило, није потребно бити посебно обавештен.

Прекомпоновање изворног Дејтонског споразума, одузимање надлежности Републици Српској и објашњавање корупције у Босни њеним дејтонским устројством није никаква новост. 

Сребреница као угаони камен прекомпоновања БиХ

Делегација НЕД-а своју је посету Босни и Херцеговини, како је објављено на сајту ове организације, започела у Сребреници, посетом тамошњем меморијалном центру и одавањем поште жртвама злочина који је тамо почињен 1995. године.

Центар у Поточарима, у очима НЕД-а у Босни и Херцеговини, представља посвећеност те земље "истини, правди и сећању", али искључиво у оквиру геополитичког наратива о "геноциду" и броја од преко осам хиљада невиних бошњачких жртава.

Ставови научне заједнице и многих влада у свету о злочину у Сребреници, НЕД напростo не занимају и не обавезују.

Едукативни центар за промоцију помирења међу младима кроз различите програме, укључујући Омладинску школу Сребреница, спроводи се у оквиру НЕД-овог гранта тамошњем Центру за постконфликтна истраживања.

Ништа без "младих"

У извештају о посети шефа НЕД-а Сарајеву и Босни и Херцеговини, која је, уколико изузмемо посету Меморијалном центру у Поточарима, заправо, била посета Федерацији БиХ, односно Босни и Херцеговини без Републике Српске, НЕД-ову делегацију дочекали су њени кључни партнери из цивилног друштва, организације: "Зашто не" и Музеј ратног детињства.

Током посете, Вилсон се држао своје куће: појавио се као гост у телевизијској емисији "Перспектива" чије емитовање финансира НЕД. Емисија је снимљена у сарајевској Вијећници, а четрдесетак младих људи разговарало је са њим, како би "разговарали о својим надама и забринутостима за демократску будућност свог друштва".

"Млади се често осећају обесправљено, нису део политичког система и нису укључени у те одлуке. Ипак, незадовољство и притисак који долазе од младих генерација покрећу могућности у друштву", закључио је Вилсон.

Вилсон је потом на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву, заједно са члановима Одбора НЕД-а, дипломатама и бившим конгресменом Питером Роскамом разговарао о, како је наведено у извештају НЕД-а, "геополитичким изазовима и могућностима за Босну и Херцеговину у евроатлантским оквирима".

Ропскам је, осим што је био члан Конгреса, председавао такозваним демократским партнерством Представничког дома, односно двопартијском комисијом која "подржава нове демократије у иностранству".

Ништа без Комшића

Делегација НЕД-а састала се у Сарајеву, очекивано, са Жељком Комшићем и министром спољних послова Елмедином Конаковићем. Вилсон је обојици обећао подршку НЕД-а у јачању демократских институција у земљи.

Разговарајући о Закону о страним агентима који је требало да буде усвојен Републици Српској, Вилсон је, без обзира на спорни легитимитет његове функције, охрабрио Комшића и министра Конаковића да наставе да "негују окружење које омогућава деловање цивилног друштва и независних медија".

Делегација НЕД-а се састала у Сарајеву и са "младим политичарима", учесницима програма развоја лидерства Међународног републиканског института и Националног демократског института, под патронатом НЕД-а.

Циљ је био да сазнају како "нова генерација" политичких лидера, однегована у геополитичко, инкубатору НЕД-а, ради на унапређењу демократских реформи, што се може лако прочитати као еуфемизам за заштиту геополитичких и безбедносних интереса САД, а не саме Босне и Херцеговине.

image