Србија и Балкан

Нешић: Не знам шта је била основа напада; Сарајево не види елементе кривичног дела

Министар безбедности у Савету Министара БиХ Нанад навео да се, према информацијама које има, ради се о Хебибу Кариму, истичући да "не познаје човека и не зна шта је била основа овог напада"
Нешић: Не знам шта је била основа напада; Сарајево не види елементе кривичног делаGetty © Samir Jordamovic/Anadolu Agency

Тужилац Тужилаштва Кантона Сарајево изјаснио се да возач "ренџ ровера" из Сарајева није починио кривично дело када је данас на Врбања мосту пресретао возило у којем је био министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић и возила из пратње.

Министар Нешић је навео да је навео да је "у преподневним часовима џип црвене боје покушао у више наврата да пресече колону возила у којој се налазио", а да је у једном моменту возач џипа покушао и да удари возило у којем су се налазили припадници обезбеђења.

"У једном тренутку са супротне стране покушао је препречити пут и заштитном возилу и возилу у којем сам се ја налазио. Након тога су реаговали припадници обезбеђења и зауставили лице, после чега су дошли и припадници МУП-а Кантона", истакао је Нешић.

Нешић је напоменуо да су "приликом овог дешавања на заштитном возилу била упаљена ротациона светла и да су припадници обезбеђења у више наврата показивали знак стоп".

"Међутим, лице се оглушило од те поступке обезбеђења и покушало је на све начине да испресеца колону, чак је у једном тренутку покушало и да удари возило у којем су се налазили припадници обезбеђења", нагласио је Нешић.

Нешић је навео да се, према информацијама које има, ради се о Хебибу Кариму, истичући да "не познаје човека и не зна шта је била основа овог напада".

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је неприхватљив степен несигурности који имају представници Српске у Сарајеву, што се показало и данас нападом на возило у којем је био министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић.

"Искључива одговорност за сигурност је на федералним и кантоналним полицијским органима. Потребно је да се против нападача покрене поступак у складу са законом", навео је Додик на Иксу.

Сарајевско тужилаштво, међутим, у данашњем нападу на министра безбедности, који већ дуже време прима претње, није видело елементе кривичног дела.

"О овом догађају је упознат дежурни тужилац Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, који се изјаснио да нема елемената кривичног дела", наведено је у саопштењу МУП-а Кантона Сарајево.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић након информације да је нападнуто возило у којем се налазио министар Ненад Нешић упутила је колеги подршку на друштвеним мрежама.

"То је то грађанско Сарајево, некада српско, а сада по свему судећи терористичко", поручила је Вулићева.

image