Србија и Балкан

Црна статистика на српским путевима: За два месеца 105 страдалих у саобраћају

Имали смо две акције у последње две недеље када смо контролисали 115.000 возача и возила, од чега смо санкционисали 63.00, рекао је начелник саобраћајне полиције Славиша Лакићевић
Црна статистика на српским путевима: За два месеца 105 страдалих у саобраћају© FOTO TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

У протекла два месеца 105 особа је страдало у саобраћају, док се од почетка године у Београду догодило 7.500 саобраћајних несрећа, у просеку 37 дневно, изјавио је за РТС начелник саобраћајне полиције Славиша Лакићевић.

Лакићевић је рекао да у последња два месеца имамо већи број страдања на нашим путевима и истакао да високе температуре утичу на вожњу попут снега, леда или поледице током зиме.

"То је лоша статистика. Стално истичемо да смо максимално предузели и репресивне и превентивне мере. Имали смо две акције у последње две недеље када смо контролисали 115.000 возача и возила, од чега смо санкционисали 63.000. То је превелики број возача који не поштују прописе", указује Лакићевић.

Напомиње да је ове године забележено и страдање младих возача двоточкаша, те особа од 30 до 64 године, истичући да на годишњем нивоу у претходних десет година имамо десеторо погинуле деце.

Говорећи о тешкој несрећи на прузи у Лазаревцу, Лакићевић каже да возачи морају да обрате пажњу на саобраћајну сигнализацију, те да је ово друга таква несрећа на пружном прелазу.

"Возачи морају да поштују сигнализацију, поготово у зони пружних прелаза. Постоји знак обавезног заустављања, као и светлосни. Имамо 2.104 раскрснице где се укрштају пут и пруга, 1.711 су са обе знака", наводи Лакићевић, истичући да су због несреће дали хитан захтев за надзор свих пружих прелаза.

Лакићевић је, такође, рекао да МУП спроводи посебне активности због 2. септембра, почетка нове школске године.

"Цео септембар и октобар ћемо бити у зонама школа. Урадили смо надзор над саобраћајном сигнализацијом која је у зони школа да би нам деца била безбедна. Деца су нам приоритет", наводи Лакићевић.

Начелник саобраћајне полиције најављује драстичне санкције возачима који не поштују прописе, али и много превентивних активности како би се подсетили учесници саобраћаја да морају да поштују сигнализацију и правила да би се повећала безбедност.

image