Српској и даље на располагању хеликоптер Србије: Последице пожара у Тјентишту су могле бити спречене

Тај хеликоптер је Србија давала, иако је имала ружне поруке од појединаца из Сарајева, истакао је Кустурић

Републици Српској је и даље на располагању хеликоптер Србије који ће данас из Бањалуке бити пребачен у Херцеговину, а у приправности је и хеликоптер РС, тако да оба могу да полете у року од десет минута уколико би се негде појавио пожар, изјавио је директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.

Према његовим речима, пожар на Тјентишту се могао локализовати и штете би биле немерљиво мањих размера да је дозвољена помоћ Србије и да није било опструкција из Сарајева.

Кустурић је нагласио да су "и тада надљудским напорима, ризикујући своје животе, спречили веће последице од пожара", преноси РТРС.

"Душа ме боли кад сад видим Тјентиште, кад знам да се то могло спречити. Да се тај пожар проширио на прашуму Перућицу, изгорело би све. Одговорно тврдим, кад се појавио пожар на подручју НП Сутјеска, ја сам у првом извиђању видео да ми са својим капацитетом једног хеликоптера који носи тону воде и капацитета које имају Оружане снаге (један хеликоптер који носи тону и један који носи 450 литара воде) да нема шансе да угасимо тај пожар", рекао је Кустурић.

Кустурић је изразио захвалност руководству Републике Српске на томе што је све што им је требало, било решавано у тренутку, а и руководству Србије на томе што су држали хеликоптер у приправности.

"Хеликоптер који је Србија послала је један од два-три најбољих хеликоптера за гашење пожара на свету која постоје. Тај хеликоптер је Србија давала иако је имала ружне поруке од појединаца из Сарајева", истакао је Кустурић.