Србија и Балкан

Златичанин из Гораждевца: Стављају ми на терет што нисам урадио, полицајцу само сметала песма

Лука Златичанин као могући разлог за хапшење наводи и то што је својевремено био иницијатор петиције против припадника тзв. косовске полиције, а због њиховог понашања према мештанима Гораждевца
Златичанин из Гораждевца: Стављају ми на терет што нисам урадио, полицајцу само сметала песма© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Лука Златичанин (45) из Гораждевца који је ухапшен у недељу у Гораждевцу, под оптужбом за "изазивање мржње и нетрпељивости", каже да му се на терет ставља нешто што није учинио, а као могући разлог за хапшњење наводи чињеницу да је својевремено био иницијатор петиције против припадника тзв. косовске полиције.

Осим полицајца који се некоректно понашао у полицијској станици у Гораждевцу и током привођења, како истиче, према њему су се у Пећи и Дечанима, где је био у притвору, понашали коректно. Међутим, понавља да га терете за нешто што није учинио.

"Ставља ми се на терет нешто што нисам учинио, и још су ме привели шест дана након што сам био са друштвом у кафићу. Тада нам је пришао полицајац због неке поломљене пивске флаше коју чак ми нисмо ни поломили и тада нам је забранио да певамо. Певао сам песму 'Препелица' и питао га коме смета то што певамо, а он је одговорио: 'мени'. Чак смо и престали да певамо, што је страшно. Очигледно хоће да нам забране да певамо, говоримо, да живимо. Једноставно, желе да нас застраше и приморају да напустимо ове просторе", рекао је Златичанин за "Новости".

Против Златичанина је покренут процес, а како је рекао, суђење ће показати која је суштина његовог хапшења.

Он се нада да ће, без обзира на некоректност коју је показао припадник тзв. косовске полиције према њему, суђење бити коректно.

"Нисам учинио ништа што би било кога повредило или било коме нанело штету", рекао је он.

Златичанин као могући разлог за хапшење наводи и то што је својевремено био иницијатор петиције против припадника тзв. косовске полиције, а због њиховог понашања према мештанима Гораждевца.

Он истиче да полиција треба да ради у интересу свих грађана, и додаје да су Србима, не само у Гораждецу, већ и на читавом КиМ ускраћена сва основна људска права.

Лука Златичанин који је ухапшен у недељу око 18 сати у Гораждевцу, пуштен је 20. августа из притвора у Дечанима.

Хапшење Србина из Гораждевца одмах је осудила Канцеларија за КиМ, из које су истакли да је циљ свега да се узнемире преостали Срби у овој метохијској енклави. Како су навели, приштинско правосуђе хапси недужног Србина уместо да тражи и процесуира убице српске деце из Гораждевца, убијене пре 21 годину на реци Бистрици. Иначе, у Гораждевцу, надомак Пећи, у изолацији живи око 800 Срба.

image