Србија и Балкан

Ђурић о мосту на Ибру: Не дамо да се уклони симболички и стварни бедем безбедности и одбране

Србија очекује од Кфора и земаља Квинте да стану у заштиту српског народа
Ђурић о мосту на Ибру: Не дамо да се уклони симболички и стварни бедем безбедности и одбране© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић рекао је да Приштина, покушавајући да мимо дијалога и противно саветима великих сила отвори мост на Ибру, настоји да уклони један симболички и стварни бедем безбедности и одбране Срба.

Ђурић је поновио је да ће свака српска амбасада и конзулат бити и Канцеларија за КиМ у борби за очување колективних и људских права Срба.

"Оваквим корацима као што је најава да се мимо дијалога у Бриселу и противно вољи великих сила које су подржале тзв. независност КиМ, а што је много горе противно виталим интересима српске заједнице, ради на преузимању контроле над Северном Митровицом. Није то отварање било каквог моста, да се разумемо, у Северној Косовској Митровици функционишу још четири моста који повезују северни и јужни део града. Овде се ради о томе да се један симболички, а и стварни бедем безбедности и одбране Срба уклони", указао је Ђурић за ТВ Пинк.

Српска дипломатија, истиче, ангажована је непрекидно на свим континентима како би објаснила тежину положаја српског народа и како би придобила савезнике и пријатеље на оним странама, које традиционално по питању Космета, Србија није имала.

Додао је да Србија очекује од Кфора и земаља Квинте да стану у заштиту српског народа.

"Ја ћу и данас имати састанке са амбасадорима неких од земаља Квинте и радимо на томе веома озбиљно“, поручио је Ђурић.

Захвалио је свим српским дипломатама, који, како наводи, не уживају само привилегије, већ се заиста боре за своју земљу.

"Као што се војници и полицајци спремају читав живот за обављање својих дужности, српске дипломате су свакога дана на дужности и подсетимо да су двоје српских дипломата 2016. положили своје животе служећи Србији у мисији у Либији, да је пре неколико деценија убијен један наш амбасадор у Стокхолму. Без обзира на све претње ми ћемо наставити наш посао", нагласио је министар.

Претње амбасадама схватамо озбиљно

Говорећи о претњама које су стизале српским амбасадама, Ђурић је рекао да нема нових претњи, додајући да Србија те поруке схвата веома озбиљно.

"Ове претње схватамо веома озбиљно, иза њих постоји веома комплексна политичка позадина, постоји чињеница да се неколико година уназад са највиших функција у нашој јужној покрајини пропагира и афирмише реторика, наратив и понашање које је по свом карактеру екстремно и не чуди што су се поједини кругови иредентистички у расејању одлучили на овако екстремне кораке", казао је Ђурић.

Они који нападају, додао је, желе да произведу промене курса спољне политике Србије и да одврате оне који делују у име Србије од заступања српских интереса, нарочито када је реч о Космету.

Међутим, Ђурић поручује свима онима који покушавају да спроведу такве циљеве, да српска дипломатија не само да неће одустати и престати, већ ће појачати своју активност и то посебно у центрима који су били мета напада и претњи.

На питање да ли се зна ко је слао претеће мејлове српским амбасадама, Ђурић истиче да је полиција, у државама у којима су извршене претње, утврдила одакле долазе претеће поруке.

"Идентификовани су појединци, један је већ јавно познат. Треба да се спроведе једна темељна и опсежна истрага о политичкој позадини ове врсте претње. Претње амбасадама и људима који се баве представљањем међународне позиције Србије наравно да имају политички контекст", закључио је Ђурић.

image