Србија и Балкан

Манастир Манасија и Царичин град добили статус непокретног културног добра

Влада је одлучила да се "Југословенска кинотека" преименује у "Државни аудиовизуелни архив Србије Југословенска кинотека"
Манастир Манасија и Царичин град добили статус непокретног културног добраwww.globallookpress.com © Michael Runkel

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници више одлука које се односе на заштиту споменика културе као непокретног културног добра од изузетног значаја, као и археолошких налазишта која су добила статус изузетног значаја.

Статус непокретног културног добра од изузетног културног и историјског значаја добио је манастир Манасија који је грађен, уз прекиде, у периоду између 1406. и 1418. године, под ктиторством деспота Стефана Лазаревића. Иако је у значајној мери оштећено, сликарство овог манастира представља највећи домет српске уметности 15. века, а сама Манасија јединствену споменичку целину уз остале споменике, испоснице, утврђења и остале цркве у широј околини.

"Исти статус од сада имају и средњевековни манастир Ариље, у Ариљу, посвећен светом Ахилију, као и археолошка налазишта Царичин град, мађарско гробље Дворина у селу Бања и археолошко налазиште Мора Вагеи у Михајловицу, на територији Општине Неготин", наводи се у саопштењу Владе.

Такође, чланови Владе Србије донели су Одлуку о промени назива "Југословенске кинотеке" у "Државни аудиовизуелни архив Србије Југословенска кинотека".

"Државни аудиовизуелни архив Србије Југословенска кинотека" утврђен је као централна установа заштите и очувања филмског и осталог аудиовизуелног наслеђа за територију Србије и у његовој надлежности је вођење централног регистра културних добара, као и регистра културних добара од изузетног и великог значаја у нашој земљи.

image