Манастир Манасија и Царичин град добили статус непокретног културног добра

Влада је одлучила да се "Југословенска кинотека" преименује у "Државни аудиовизуелни архив Србије Југословенска кинотека"

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници више одлука које се односе на заштиту споменика културе као непокретног културног добра од изузетног значаја, као и археолошких налазишта која су добила статус изузетног значаја.

Статус непокретног културног добра од изузетног културног и историјског значаја добио је манастир Манасија који је грађен, уз прекиде, у периоду између 1406. и 1418. године, под ктиторством деспота Стефана Лазаревића. Иако је у значајној мери оштећено, сликарство овог манастира представља највећи домет српске уметности 15. века, а сама Манасија јединствену споменичку целину уз остале споменике, испоснице, утврђења и остале цркве у широј околини.

"Исти статус од сада имају и средњевековни манастир Ариље, у Ариљу, посвећен светом Ахилију, као и археолошка налазишта Царичин град, мађарско гробље Дворина у селу Бања и археолошко налазиште Мора Вагеи у Михајловицу, на територији Општине Неготин", наводи се у саопштењу Владе.

Такође, чланови Владе Србије донели су Одлуку о промени назива "Југословенске кинотеке" у "Државни аудиовизуелни архив Србије Југословенска кинотека".

"Државни аудиовизуелни архив Србије Југословенска кинотека" утврђен је као централна установа заштите и очувања филмског и осталог аудиовизуелног наслеђа за територију Србије и у његовој надлежности је вођење централног регистра културних добара, као и регистра културних добара од изузетног и великог значаја у нашој земљи.