Вучевић: О литијуму треба причати јавно и отворено, али са позиције струке

Вучевић је истакао да би, ако нико не би био смењен, то онда довело до једне "уравниловке и демотивације"

Премијер Милош Вучевић поручио је данас да о теми литијума треба водити јавну и отворену дискусију са позиције струке, јер би пројекат Јадар могао да буде прекретница у даљем економском развоју Србије.

Вучевић је рекао на ТВ Прва да сада политички релтивизује чак и појам струке. На питање како коментарише нове протесте против "Рио Тинта" који су заказани за септембар, Вучевић је рекао да сада почиње већ да се багателише и тај термин, односно тај позив да струка треба да прича.

"Људи су избомбардовани различитим иформацијама, посебно на друштвеним мрежима. Пише свако ко шта стигне. Мало њих је заиста стручно да прича о тим стварима које морају бити стручно објашњене. А у таквом амбијенту се ствара утисак несигурности, неразумевања, сумње, бојазни", рекао је Вучевић.

Каже да и када би постојао општи друштвени консензус, пројекат не би могао да се реализује за мање од 24 месеца и да у том периоду може да се води дискусија о свим питањима.

"Тај пројекат је важан и можда буде заиста прекретница у даљем економском развоју Србије. У то нема сумње. Не може Србија да стане само због тог једног пројекта, Србија има и друге пројекте. Србија мора да се бави и растом плата и растом минималне зараде, ценама, Експом, мора да се бави завршетком великих инфраструктурних пројекта, мора се бави даљем јачање војске, мора се бавити свакодневно како да сачувамо наш народ на КиМ, како да сачувамо Републику Српску у оквиру БиХ, како да остваримо бржи пут ка ЕУ, а да не губимо наше традиционалне пријатеље и много је других тема", рекао је Вучевић.

Сматра да није фер да само једна тема постане апсолутно доминантна и да све остало треба да стане у Србији односно да живот треба да стане.

Вучевић је нагласио да се ништа неће радити док се не добију од домаће и светске струке гаранције у вези са пројектом Јадар.

Сви министри су под лупом, биће смењени ако не буду имали резултате

Коментаришући рад министара у Влади Србије, премијер је рекао неће моћи сви да остану на функцијама до краја мандата ако не буду имали резултате, али да за сада не постоји одлука ни за једно име, односно министра који би требало да буде замењен.

"Не можете ви гарантовати да ће сви бити у Влади или у кабинету у пуном мандату без обзира како радили. Природно је да имате нека пролазна времена, да имате неке пресеке стања и резултата", рекао је Вучевић.

Он је тако одговорио на питање да прокоментарише недавну најаву да су могуће одређене промене у саставу његовог тима и да ли постоји неки рок када ће се евентуално ићи на реконструкцију Владе.

Вучевић је истакао да би, ако нико не би био смењен, то онда довело до једне "уравниловке и демотивације".

"Да ли ћемо промене правити на шест месеци, на годину дана... можда ако се деси неки већи пропуст, онда нисте везани за неки временски оквир да би евентуално радили такве ствари. Није донета одлука ни о једном појединачном министру да треба да буде замењен, али сви су под лупом. Замислите да нису под лупом - сви су под политичком лупом", поручио је Вучевић.

Поновио је да није још донета ниједна одлука и "нема ниједно име које треба да буде реконструисано или замењено".

"Није одређен неки тачан датум када би те ствари радиле, али мислим да су природне ствари неких шест месеци или годину дана од почетка рада Владе.