Србија и Балкан

СПЦ осудила прогон Украјинске православне цркве: Патријарх Порфирије писао украјинском митрополиту

Патријарх Порфирије упутио је писмо подршке Митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију
СПЦ осудила прогон Украјинске православне цркве: Патријарх Порфирије писао украјинском митрополиту© Antonio Ahel/ATAImages

Патријарх српски Порфирије упутио је писмо снажне и и безрезервне подршке Митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију након што је режим Владимира Зеленског донео закон о забрани ове верске организације у Украјини.

Патријарх Порфирије у Синодском писму наглашава да има не само обавезу, него и снажну личну потребу да "свог брата и саслужитеља" Онуфрија, обавести да је у помесној Цркви Светог Саве са дубоким огорчењем примљена вест да је Парламент у Кијеву усвојио закон којим се предвиђа забрана рада аутономне Украјинске Православне Цркве.

"Будући да је у не тако давној повести, током Другог светског рата, Српска Православна Црква била забрањивана и прогањана, ми у Вашем случају на делу осећамо истинитост свештених речи апостола Павла да ако страда један уд, с њим страдају сви удови; а ако ли се један уд прославља, с њим се радују сви удови" подсетио је патријарх Порфирије.

Он је нагласио да је рад и мисију СПЦ онда спречавао "један нескривено тоталитарни, злочиначки режим једне марионетске фашистичке творевине", док, да трагедија буде већа, данас сестринску Цркву у Украјини прогони декларативно демократска власт коју чине њени сународници, што ситуацију чини тешком и неупоредиво апсурднијом.

"Са зебњом у срцу, драги у Христу брате, осећамо да се на примеру Украјинске Православне Цркве уводи нови тоталитаризам у коме не важи ни она максима Светог равноапостолног цара Константина која је jeдно од основних општеприхваћених друштвених начела којим живимо, а која гласи: Свако нека верује како му срце хоће", поручио је патријарх Порфирије.

Он је закључио да је јасно да деградација Украјинске Православне Цркве на забрањену организацију додатно озакоњује већ перманентни прогон, хапшење и шиканирање њене свештене јерархије и верног народа, омогућује даље отимање њене имовине или, тачније речено, понавља голготски сценарио и "распиње је на нови крст страдања", а украјинско друштво у целини враћа у време римских прогона Цркве Христове.

"Наше молитве, наше наде, наше мисли, али и наше искрене жеље да се надлежни одврате од свог безумља к познању правде и истине, као и да мир, братска љубав и слога поново завладају у Вашој отаџбини, непрестано се узносе пред лице Господње из сваког срца, увек Вам оданог, српског народа, у чију безрезервну подршку и помоћ никад немојте да сумњате. Са надом на најповољније и најправедније решење мучне ситуације и са молитвом највећем Страдалнику у свим световима, Господу нашем Исусу Христу, да Вама и свој пуноћи љубљене нам Украјинске Православне Цркве дâде снаге, вере, љубави и трпљења да свој крст изнесете до васкрсењске зоре, шаљемо Вам братске поздраве и љубав наших срца", закључио је патријарх Порфирије.

image