Суђење Блажићу завршено, наставак у септембру: "Породице рањених и убијених заслужују истину"

Сведочили су родитељи оштећених а изнет је предлог да се саслуша породица као и девојка Уроша Блажића

Суђење Урошу Блажићу за масовна убиства у Малом Орашју и Дубони 4. маја 2023. године за данас је завршено, а биће настављено у септембру.

Пуномоћник чланова породице рањених и убијених у масакру код Младеновца Стефан Стефановић рекао је да су породице током сведочења изразиле бол и гнев према оптуженима, као и да заслужују истину о томе због чега је до масакра дошло.

"Породице оштећених су и данас изразиле своју бол и гнев према оптуженима, те су поновили питање зашто се ово десило и који је мотив, а за одговор смо остали ускраћени" рекао је пуномоћник оштећених додајући да су чланови породица негодовали што је Радиша Блажић, отац Уроша Блажића ухапшен тек 9. маја, а не раније.

Осврнуо се и на предлог да се саслуша бивша девојка Уроша Блажића и рекао да очекује да ће она потврдити исказ из тужилаштва у којем је говорила о његовим насилним поривима, као и да ће можда изнети још детаља њиховог односа и везе.

Стефановић је најавио да ће 26. и 27. септембра бити испитани сведоци и оштећени, а затим и вештаци.

Синиша Машовић из Смедерева, пуномоћник породица шест убијених младића из Малог Орашја, подсетио је да су испитани родитељи шесторице убијених младића у Малом Орашју и истакао значај нових доказних предлога који су резултат изјашњења оптужених и оштећених.

 "Ја сам предложио да се од Војске Србије прибави извештај која јединица је последња била задужена за аутоматском пушку, на којој је по проналаску био уништен фабрички број, али је вештачењем тај број показан и зна се да је призвођач Црвена застава ту пушку испоручио Војсци Србије" рекао је Машовић.

Поред тога, Машовић је суду предложио и да се утврди да ли су и уколико јесу због чега су 5. и 9. маја прошле године камиони Војске Србије били у Дубони и са којим задатком.

Пуномоћници оштећених су предложили да сведоче чланови породице Блажић, а осим мајке, деде, брата и снаје Уроша Блажића, предложени су његови пријатељи и његова бивша девојка.

Тужилац је такође предложио неколико сведока на околности одбране Радише Блажића о оружју.

Претходно је сведочила мајка рањене Анђеле Стевановић, Мирјана Стевановић која је рекла да се њена ћерка сада осећа боље, а потом се обратила Урошу Блажићу.

"Пустите ме само једно око, то лево, да му узмем које моје дете нема и да му сви овде рањени узму орган који им недостаје због њега", рекла је Стевановић.