Србија и Балкан

Курти: Посета шефа ЦИА Приштини доказ чврстих односа "Косова" и САД

Премијер привремених приштинских институција оцењује долазак Вилијама Бернса као историјски моменат
Курти: Посета шефа ЦИА Приштини доказ чврстих односа "Косова" и САД© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Посета шефа ЦИА Вилијама Бернса Приштини, доказ је јаких и стабилних односа "Косова" и Сједињених Америчких Држава, тврди премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти након састанка са гостом из Америке.

"Историјска посета директора ЦИА Вилијама Бернса Косову је доказ чврстих и стабилних односа двеју држава и златна је прилика за продубљивање стратешке сарадње, за мир и безбедност у региону и шире", наводи се у саопштењу које је издао Куртијев кабинет.

Додаје се да је "Косово" са својим безбедносно-обавештајним институцијама на челу са такозваном "Обавештајном агенцијом Косова" истакло посвећеност унапређењу сарадње са ЦИА.

Курти је, како јавља "Коха", захвалио директору ЦИА на континуираној подршци и изразио посвећеност продубљивању сарадње у областима од заједничког интереса, "обавештавајући га да ће америчке вредности везане за демократију, владавину закона и реда и непоколебљиве евроатлантске оријентације остати централни стуб доброг и демократског управљања на Косову".

Бернс је иначе, стигао у Приштину у тренутку напетости између тамошњих власти и земаља Квинте, нарочито након најава о отварању моста на Ибру.

Зато је његову посету и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, која се са Бернсом срела јуче видела као потврду да их Америка неће напустити. Она је на свом Фејсбук профилу објавила и фотографије састанка.

"Савез са Сједињеним Државама, гаранција за безбедност, мир и успех! Задовољство је што сам јуче дочекала шефа америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијама Бернса", написала је Османијева.

image