Стејт департмент о случају "Пивоваров", Вулин одговара: Гаде ми се издајници своје земље и народа

У интервјуу за српске медије Андреј Пивоваров, који се представља као руски опозиционар, а који је недавно одлежао казну затвора, за своје хапшење оптужио је Александра Вулина

Стејт департмент реаговао је данас због навода Андреја Пивоварова да је Александар Вулин, тада министар унутрашњих послова, имао улогу у његовом хапшењу 2021. у Русији.

Како се наводи у саопштењу, Вулин остаје на листи санкција САД.

То пише у одговору који је Вашингтон дао на питање Радија Слободна Европа да прокоментарише оптужбе руског активисте Андреја Пивоварова да је Вулин, тада министар унутрашњих послова, имао улогу у његовом хапшењу 2021. у Русији.

"Наш став о Александру Вулину је добро познат. Он остаје под америчким санкцијама. Сједињене Државе не играју никакву улогу у именовању особља у српској влади", поручили су из Стејт департмента.

Даље се додаје да Стејт департмент цени "континуирано партнерство Србије у борби против руске агресије у Европи и пружању хуманитарне помоћи украјинском народу".

"Наш фокус је на сарадњи са српским лидерима на јачању стратешког партнерства наших земаља док Србија гради сигурну и просперитетну будућност у Европи која је нерањива на политичке и економске уцене Русије", пише у саопштењу.

Радио Слободна Европа о истом случају послао је питање и Европској унији, али је договор да нису у позицији да коментаришу овај конкретан случај.

"Оно што можемо рећи јесте да одржавање веза са Русијом у време њеног агресивног рата против Украјине није компатибилно са вредностима ЕУ и процесом придруживања Европској унији", казао је портпарол ЕУ Петер Стано.

Вулин: Нисам се бавио Пивоваровом, то није посао полиције

Нисам о Пивоваровом и оном другом робијашу обавестио било кога, јер се тим шпијунима нисам бавио, то није посао полиције, шпијунима сам се бавио као шеф БИА, одговара актуелни потпредседник Владе Србије Александар Вулин.

Како додаје, то могу да посведоче припадници хрватске, бугарске и албанске службе које је протеривао или хапсио.

Наводи и да је Пивоваров на слободи заслугом ЦИА, те да га оптужује да је о његовом агентурном раду против сопствене државе Русије известио његову државу Русију и да је зато ухапшен и осуђен не у Србији, већ у својој земљи  - Русији.

"У време када сам водио БИА агенти Пивоваров и онај други су већ били на по закону им одређеној робији. Али, ако ме питате да ли бих спречио сваку обавештајну или политички непријатељску активност предузету са територије Србије, а према било којој другој земљи, одговор је - да", наводи се у Вулиновом саопштењу.

Напомиње да је чинио и чини све да Србија не буде земља која се користи за нападе на било кога.

"Свако ко дође у Србију да злоупотреби нашу територију за изазивање политичке, економске или безбедносне нестабилности било које владе, није добродошао у Србију и заслужује бар прогон, ако већ није ухапшен. И да не буде да нисам рекао, гаде ми се издајници своје земље и свог народа, робија и презир су најмање што заслужују", поручио је Вулин.