Србија и Балкан

Гујон демантује "Нову С": Вест да ће Француска складиштити нуклеарни отпад у Србији је лажна

Циљ пласирања лажних вести је подривања демократије у Србији и свргавања легитимно изабране власти, каже директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију
Гујон демантује "Нову С":  Вест да ће Француска складиштити нуклеарни отпад у Србији је лажна© Antonio Ahel/ATAImages

Вест која је објављена на порталу "Нова С" и на насловној страни штампаног издања тог медиј да ће Србија складиштити нуклеарни отпад из Француске је лажна и веома опасна вест која има за циљ ширење панике у Србији, рекао је директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон. Он је предочио и конкретне доказе зашто је тако нешто немогуће.

"Таква лажна вест је једна од 10.000 лажних вести о Србији, Влади Републике Србије, њеном председнику у претходних 25 месеци. Све са циљем подривања демократије у Србији и свргавања легитимно изабране власти. Њихов циљ је такође да Србија изабере други курс који није војно неутралан и који нам онемогућава да имамо слободу, да идемо путем развоја и напретка уз очување својих националних интереса", нагласио је Гујон за ТВ Хепи.

Он је указао да у законодавном систему Републике Француске у Закону о животној средини, члан 542 пише да Француска не сме да извози свој нуклеарни отпад ван Француске.

Гујон је такође указао да Конвенција УН о сигурности управљања нуклеарним отпадом забрањује извоз нуклеарног отпада ради складиштења и да је Француска ратификовала 2000. године ту конвенцију, а Србија 2017. године, за време актуелне власти.

"Дакле, садашња власт је ратификовала конвенцију која штити Србију од увоза било каквог нуклераног отпада", истакао је Гујон.

Он је напоменуо да постоје још две ЕУ директиве из 2006. и 2011. године по којима се забрањује извоз и увоз нуклеарног отпада.

Гујон је подсетио и на изјаву министарке енергетике и рударства Дубравке Ђедовић Хандановић да и наш Закон о радијационој и нуклеарној сигурности онемогућава увоз туђег нуклеарног отпада у Србију.

Подсетимо да је Гујон недавно најавио формирање тимова који ће реаговати на сваку лаж о Србији у страним медијима.

"На сваку лаж ће тимови одговорити демантијем, и ауторским текстовима, али ће имати и проактивно деловање ради пласирања објективних и позитивних вести о нашој земљи", рекао је Гујон.

image