Србија и Балкан

Усвојен споразум између Кине и Србије: Олакшана сарадња у области образовања и науке

Закључивањем споразума ствара правни оквир којим ће се олакшати сарадња у области образовања и науке, као и могућност да се промовише мобилност талената између две државе
Усвојен споразум између Кине и Србије: Олакшана сарадња у области образовања и науке© Royalty-free

Влада Србије усвојила је Предлог закона о потврђивању Споразума између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства просвете Кине о међусобном признавању потврда, диплома и степена стеченог високог образовања у оригиналу на српском, кинеском и енглеском језику.

Како се наводи у образложењу, споразум потписан у Пекингу 26. октобра 2021. потврђује се у у циљу успостављања и унапређивања сарадње у области високог образовања између Србије и Кине.

Истиче се да се закључивањем Споразума ствара правни оквир којим ће се олакшати сарадња у области образовања и науке, као и могућност да се промовише мобилност талената између две државе.

Споразум по свом садржају и форми даје и довољно дефинисан и широк оквир за олакшан приступ високом образовању и узајамно признавање исправа о стеченом високом образовању у Србији и у Кини.

У образложењу је наведено и да се извршавањем Споразума не стварају финансијске обавезе за Србију, као и да за реализацију овог споразума није потребно обезбедити средства у буџету Србије.

image