Србија и Балкан

Британски посланик: Наша подршка "Косову" је и даље велика, Курти да се ангажује у дијалогу

Улажемо напоре да помогнемо "Косову" да се придружи важним међународним организацијама, а такође можете видети наш допринос снагама Кфора да обезбеде гаранције и безбедност, рекао је Алекс Собел
Британски посланик: Наша подршка "Косову" је и даље велика, Курти да се ангажује у дијалогу© Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP

Посланик Лабуристичке партије Велике Британије Алекс Собел оценио је да је дијалог Србије и тзв. Косова у "тешкој ситуацији", али да тај процес нема алтернативу те да Приштина мора да уложи максимум напора како би се кренуло у правцу нормализације односа, преноси "Репортери".

Собел каже да ће нова влада у Британији наставити да буде посвећена помоћи тзв. Косову у овим изазовним временима.

"Влада предвођена лабуристима 1997. са централним личностима као што су Тони Блер, Робин Кук, били су ти који су се заиста борили за независност Косова и ми настављамо да чувамо ово наслеђе у нашој странци", пдосетио је Собел.

Он је додао да је посетио Приштину са садашњим европским и садашњим министром оружаних снага Велике Британије, у време док су били у опозицији.

"Састали смо се са премијером Аљбином Куртијем и многим посланицима Скупштине Косова. Јасно смо ставили до знања да је наша подршка Косову и даље велика. Недавно смо снажно подржавали њихов улазак у Савет Европе, лобирајући код оних држава које још нису признале независност. Улажемо напоре да помогнемо Косову да се придружи важним међународним организацијама. Такође можете видети наш допринос снагама Кфора да обезбеде гаранције и безбедност", рекао је Собел за Теве1.

Говорећи о дијалогу у Бриселу, Собел оцењује да је тај процес између Београда и Приштине веома комплексан.

Он, међутим, каже да би Приштина требало да уложи максималан напор да се односи са суседима нормализују јер нема друге алтернативе осим дијалога.

Собел је истакао да се инцидент попут оног у Бањској не сме поновити.

"Желимо да видимо нормализацију односа Косова и Србије што је пре могуће. Србија наставља да блокира Косово да се придружи међународним организацијама и то никако није добро. Знам да су преговори у Бриселу изузетно тешки, али треба уложити максималан напор да се односи Куртија и председника Србије Александра Вучића нормализују. За решавање несугласица не постоје други начини осим дијалога", закључио је Собел.

image