Србија и Балкан

Колико студенте кошта закуп гарсоњера у Београду: У више од 10.000 огласа не нуди се ниједна соба

Студенти траже централне градске општине, места близу факултета и јавног превоза, захтевају и добру опремљеност, те доступност других садржаја
Колико студенте кошта закуп гарсоњера у Београду: У више од 10.000 огласа не нуди се ниједна собаGetty © Royalty-free

Ближи се почетак предавања на факултетима, а са академским обавезама заједно у пакету иде и потрага за станом за многе студенте који долазе из унутрашњости.

"Цене закупа станова су драстично скочиле са руско-украјинском кризом. Сада су на том нивоу или за око 15 одсто ниже, али је тражња стабилно висока", истиче Мирјана Тодоровић из агенције за некретнине.

Александра Михајловић са сајта "Четири зида" каже да је просечна цена београдске гарсоњере око 300 евра, новосадске близу 270, а нишке око 210.

Повољнији су станови у Крагујевцу и Суботици.

Обе саговорнице РТС-а сагласне су да су се стил и начин живота променили, тако да готово нико више не изнајмљује собу.

"Раније су пензионери изнајмљивали собе као допуну буџету. Данас су се захтеви студената и појединаца који би изнајмили некретнину доста променили", примећује Тодоровићева.

Михајловићева потврђује да у њиховим огласима постоји близу 10.000 огласа за изнајмљивање, а ниједан у ком се нуди само соба.

"Променио се стил живота и навике младих. Желе удобност и приватност, а то могу да имају само ако изнајме цео стан. Уз то, понуда је велика", указује Михајловићева.

Тодоровићева наглашава да је локација и даље најзначајнији захтев.

"Студенти траже централне градске општине, места близу факултета и јавног превоза, захтевају и добру опремљеност, те доступност других садржаја – кафића, рекреативних центара и продавница", напомиње она.

Најлакше се, како каже, издају мали и модерно опремљени станови.

"Захтеви студената и свих осталих је да то буде модернији концепт, прилагођен савременом начину живота. Млади воле отворен простор, интернет је обавезан, док су станови са бакиним намештајем знатно теже издају", наводи агент за некретнине.

Решење за мању цену закупа може да буде одабир локације која је даље од факултета, али да је добро повезана са центром града.

"Рецимо, просечна цена гарсоњере у околини Вуковог споменика је око 400 евра. За тај износ, студент може да изнајми, можда, и двособан стан у Миријеву, те да подели трошкове са цимером", закључује Михајловићева.

Обе сматрају да не би требало да дође до новог поремећаја цена.

image