Србија и Балкан

Брнабић: Протести због литијума прерасли у теоретисање завере

На протестима говоре људи који верују у кемтрејлс, људи који кажу да нам геолошка струка не треба, да треба затворити све руднике, причају о сатанизму, боре се против банкарског система, шире панику и страх, приметила је она
Брнабић: Протести због литијума прерасли у теоретисање завере© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић оценила је данас да су протести због најаве копања литијума у Србији прерасли у "протесте против науке, против здравог разума и протесте теоретичара завере".

"На њима говоре људи који верују у кемтрејлс, људи који кажу да нам геолошка струка не треба, да треба затворити све руднике, причају о сатанизму, боре се против банкарског система, шире панику и страх", рекла је она у интервјуу за лист "Ало".

Она је истакла да Рио Тинто присутан у Србији 23 године, а да већ 20 ради на пројекту у долини Јадра.

"Овај пројекат и чињеница да су овакве резерве разлог за невероватну срећу и понос, а онда су, напрасно, постали тема раздора. Овај пројекат би Србији, а посебно западној Србији, донео нова радна места, боље плате и животни стандард, а пољопривредна активност би могла да се настави зато што је тај рудник под земљом, а није отворени коп", навела је председница Скупштине Србије.

Додала је да би Србија истовремено постала снабдевач стратешких сировина и производа.

"Самим тим би и наш утицај у свету и Европи порастао. Свакако се подразумева да се све то ради уз поштовање и примену најстрожих мера заштите животне средине", оценила је Брнабићева.

Она је нагласила да је поражавајуће када види да се научници противи истраживаwу, али да ће свакако бити "како народ одлучи".

image