Брнабић: Протести због литијума прерасли у теоретисање завере

На протестима говоре људи који верују у кемтрејлс, људи који кажу да нам геолошка струка не треба, да треба затворити све руднике, причају о сатанизму, боре се против банкарског система, шире панику и страх, приметила је она

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић оценила је данас да су протести због најаве копања литијума у Србији прерасли у "протесте против науке, против здравог разума и протесте теоретичара завере".

"На њима говоре људи који верују у кемтрејлс, људи који кажу да нам геолошка струка не треба, да треба затворити све руднике, причају о сатанизму, боре се против банкарског система, шире панику и страх", рекла је она у интервјуу за лист "Ало".

Она је истакла да Рио Тинто присутан у Србији 23 године, а да већ 20 ради на пројекту у долини Јадра.

"Овај пројекат и чињеница да су овакве резерве разлог за невероватну срећу и понос, а онда су, напрасно, постали тема раздора. Овај пројекат би Србији, а посебно западној Србији, донео нова радна места, боље плате и животни стандард, а пољопривредна активност би могла да се настави зато што је тај рудник под земљом, а није отворени коп", навела је председница Скупштине Србије.

Додала је да би Србија истовремено постала снабдевач стратешких сировина и производа.

"Самим тим би и наш утицај у свету и Европи порастао. Свакако се подразумева да се све то ради уз поштовање и примену најстрожих мера заштите животне средине", оценила је Брнабићева.

Она је нагласила да је поражавајуће када види да се научници противи истраживаwу, али да ће свакако бити "како народ одлучи".