Србија и Балкан

Стевандић: Дрина са обе стране је Српска

Стевандић истиче да морамо бити веома паметни да избегнемо замке
Стевандић: Дрина са обе стране је Српска© Tanjug/FOTO SRNA/ Radenko Kupreša

Српска је тренутно постигла разумевање у делу Европе за своју неутралну политику. Постоји паметан начин да то разумевање постигнемо и у Америци, а да то не ремети њихове кључне интересе, рекао је у интервјуу за "Новости" председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оцењујући тренутну позицију Бањалуке и односе са Вашингтоном које ремете разни фактори.

"Ми нисмо задужили руско оружје овде, него се држимо неутрално. Федерални партнери покушавају да ту нашу политику код Американаца представе као проруску, а за њу следе санкције. Ту смо упали у канџе лоших стереотипа о Србима, јер смо од деведесетих представљени као ружни, прљави и зли и које треба тући и бомбардовати", додао је.

Истиче да морамо бити веома паметни да избегнемо замке.

"Сигурно је и америчка политика заинтересована за мир на Балкану и ту треба да тражимо шансу. Жао ми је што нисмо и даље апострофирали велики проток људи који се сумњичи за тероризам кроз БиХ и који су исту користили као базу. Те ствари се у БиХ гурају под тепих, а Срби морају да их ваде испод тепиха", рекао је Стевандић.

Говорећи о томе да ли након Мајкла Марфија, којем је Српска стална мета, може да дође лошији амбасадор, Стевандић је рекао да може, па је истакао: "Озбиљни кругови су проценили да је Марфи непотребно пореметио односе Срба и Американаца и сигурно је да би требало да дође бољи амбасадор."

На питање очекује ли да се онда промени начин вођења судског процеса против председника РС Милорада Додика, који је према многим изјавама, иницирала заправо Амбасада САД, Стевандић одговара да ти процеси нису лични и да се Милораду Додику не суди због воћњака, него зато што брани имовину Српске и спречава да се иста књижи на БиХ.

"Све друго су изговори за наивне, имамо и опозицију која све покушава да представи као приватни Додиков рат са Америком. Имамо и високог представника који покушава да представи РС као страну која не сарађује и која треба да нестане", истиче председник Народне скупштине Републике Српске.

Каже и да је јасно да је повучена ручна и да неће бити пресуде Додику док се не заврше избори, јер би све пре тога ојачало Додиков политички положај.

Стевандић се осврнуо и на Кристијана Шмита рекавши да ситуација са њим је била прилика да се Канцеларија ЕУ наметне као будући фактор ОХР.

"А то што Бошњаци ово оспоравају, показује да нису искрено за европске интеграције, већ је само искрена њихова борба против РС", рекао је.

На питање како да се Србија и Српска одбране од напада које стижу са многих адреса, Стевандић наглашава да пре свега морамо да будемо мудри и да не наседамо на приче како како правимо неки српски свет и "велику Србију".

"И једна и друга страна Дрине су српске. То што је ту повремено нека граница и цариници, није битно", нагласио је.

Што се Декларације тиче и наредних потеза Београда и Бањалуке, Стевандић каже да су економски развој и политичка стабилност ти потези.

"Али и то ће бити на удару, јер Сарајево блокира инвестиције Српске и Србије, попут изградње ауто-путева, аеродрома и хидроцентрала. И треба да ми узвратимо истоме мером, ако нема аеродрома у Требињу, нема ни пројеката у Федерацији БиХ.

Стевандић је нагласио да ће на новој наредној седници НС РС бити донесен закон којим се у употребу враћају химна "Боже правде" и грб Немањића.

"Они који су то укинули знају да кад то једном вратимо, никада више неће моћи да укину, па су због тога све њихове поруке биле ружне. За Уставни суд БиХ имамо поруку - релевантно је оно што каже Уставни суд БиХ", нагласио је Стевандић.

image