Србија и Балкан

Би-Би-Си: Шеф ЦИА током посете Србији највише говорио о Косову и Метохији

Аналитичари из САД оцењују да посета директора ЦИА Вилијема Бернса Западном Балкану није ништа неуобичајено и да за позадину има покушај Бајденове администрације да "постигне неке успехе" на крају свог манданта
Би-Би-Си: Шеф ЦИА током посете Србији највише говорио о Косову и Метохији© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Питање Косова била је главна тема разговора шефа ЦИА Вилијема Бернса и српских званичника током његове недавне посете Београду, пише Би-Би-Си на српском.

"Теме са српским званичницима биле су више политичке него обавештајне, а на састанцима се углавном разговарало о Косову", наводи се у њиховом чланку.

Косово и Метохија је било последња дестинација ове посете шефа ЦИА.

Бернс се у Приштини 22. августа састао са председницом тзв. Косова Вјосом Османи и шефом "Косовске обавештајне агенције" (КИА) Петритом Ајетијем.

Аналитичари из САД оцењују да посета директора ЦИА Вилијема Бернса Западном Балкану није ништа неуобичајено и да за позадину има покушај Бајденове администрације да "постигне неке успехе" на крају свог манданта, преноси извор.

Аналитичар Вашингтон поста Шејн Харис који се бави питањима безбедности оценио је да балканска турнеја Берна одражава став Вашингтона да "гура добро познате позиције о БиХ и КиМ, преноси Би-Би-Си на српском језику.

"Ту нема ништа ново и не очекујем да се нешто изнедри из оног што сматрам прилично устајалом америчком дипломатијом на оба места и на Балкану и на Блиском истоку", казао је Харис.

Он је објаснио да је директор ЦИА претходно посетио читав низ земаља: од Израела, Палестине, Украјине, Турске, Либије, Египта...

"Као директор ЦИА, он одговара директно и само председнику. То му даје висок ниво кредибилитета са светским званичницима", рекао је Харис.

Ни за бившег вишег аналитичара ЦИА Дејвида Канина Берноса посета Балкану није неуобичајена.

"Његов посао шефа ЦИА је мање важан од статуса поверљиве и важне фигуре у тиму америчког председника Џозефа Бајдена за спољну политику. Администрација жели да постигне неке успехе у спољној политици пре краја мандата у јануару или можда чак и пре избора", истиче Канин.

image