Кошарац: Напад на српску децу доказ ниског нивоа безбедности у Мостару

Срби у Мостару траже само оно што им припада – да могу мирно живети на својим огњиштима, истакао је заменик председавајуће Савету министара

Заменик председавајуће Савету министара Сташа Кошарац најоштрије је осудио напад на српску децу у мостарском повратничком насељу Баћевићи и позвао надлежне институције да хитно истраже случај и приведу починиоце правди, напомињући да је ово осми напад на Србе у Мостару од почетка године.

"Необјашњиво је и крајње забрињавајуће да ниједан починилац напада на Србе у Мостару није откривен, нити санкционисан. И даље чекамо на одговоре ко прети српској деци, ко стоји иза опасних и радикалних порука, ко је оскрнавио Саборну цркву у Мостару, ко скрнави српске гробове, ко је запалио аутомобил српског повратника у насељу Ходбине", истакао је Кошарац на Инстаграму.

Указао је да је ово доказ веома ниског нивоа безбедности у Мостару.

"Опасно је и крајње увредљиво ћутање надлежних институција у Мостару, Херцеговачко-неретванском кантону и Федерацији БиХ (ФБиХ). Нико од тих људи се није обратио српским повратницима. Мук је и код међународних званичника који су гласни у свим другим случајевима осим када су жртве напада српски повратници. То нам говори какво је заправо стање у ФБиХ и БиХ", упозорио је Кошарац.

Додао је да Срби у Мостару не траже ништа друго осим онога што им припада – да могу мирно живети на својим огњиштима.

Како је навео, Срби у Мостару имају само подршку Српске и Србије, чији председници и институције воде рачуна о сваком Србину ма где год да се он налазио.

"Очекујем да ће министар безбедности Ненад Нешић након посете Баћевићима имати озбиљне разговоре с федералним министром Рамом Исаком и надлежним структурама у Мостару и Херцеговачко-неретванском кантону. Сви морамо стати у заштиту српских повратника и допринети њиховој борби за остваривање права, личну безбедност и заштиту имовине", поручио је Кошарац на Инстаграму.

Поново је апеловао на надлежна тела да промптно реагују и санкционишу одговорне за нападе.

"Мир, безбедност и стабилност немају цену", констатовао је Кошарац.

На игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи више непознатих лица напало је српску децу, а игралиште и село облепљени су кукастим крстовима, словом У и ХВО.

Деца су нападнута у четвртак, 22. августа, а мештани тврде да се кроз село раније чула и рафална пуцњава.