Србија и Балкан

Хитно обавештавање јавности од 15. септембра: СМС упозорење на олује, земљотресе, пожаре

СМС порукама, убудуће, грађани се бити обавештавани о јаком невремену, пожару, земљотресу, радијацији које ће из центра слати специјално формиран тим и радна група надлежна за кризне ситуације

Државни систем за пренос информација грађанима са циљем хитног информисања и упозоравања на елементарне непогоде, хитне или ванредне ситуације почеће да ради 15. септембра, рекао је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

СМС порукама, убудуће, грађани се бити обавештавани о јаком невремену, пожару, земљотресу, радијацији које ће из центра слати специјално формиран тим и радна група надлежна за кризне ситуације.

Тим поводом министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министар телекомуникација и информисања Дејан Ристић потписали су данас "Споразум о сарадњи на преносу хитних информација грађанима у случају најаве или појаве опасности од елементарне непогоде или техничко-технолошке несреће".

Систем ће подразумевати добијање СМС поруке о ванредној ситуацији са упутством како се понашати, а важиће за територију Србије, односно само за део територије у којој се догађа ванредна ситуација, речено је на конференцији за новинаре после потписивања Споразума.

Слични системи годинама постоје у земљама ЕУ. Користе се у случају временских непогода, нуклеарних инцидената, вулканских активности.

Дачић је рекао да је у току тестирање и обука људи који треба да раде на овом систему, и да је реч о употреби савремених техничко-технолошких система и да ће се тиме успоставити свеобухватни систем раног упозоравања и обавештавања јавности и да би био доступан највећем броју грађана.

"Сви мобилни телефони који се налазе на базној станици која је на делу територије, који прети одређени ризик, у овом смислу ванредних ситуација или било чега другога, ће добити СМС поруку", рекао је Дачић.

Истакао је да су у овај програм укључене све релевантне институције.

"И формирана је посебна радна група за успостављање тог система, коју уз МУП чине и представници Министарства информисања и телекомуникација, затим и Регулаторног тела за електронске комуникације и поштанске услуге, РАТЕЛ, свих оператера мобилне телефоније, као и свих релевантних институција, Директората за радијацију и нуклеарну сигурност Србије, Републичког хидрометеоролошког завода, јавних водопривредних предузећа Србија вода и вода Војводине и Републички сеизмолошки завод", рекао је он.

Дачић је додао да је циљ да се формира јединствени број 112 који ће обухватати и МУП, ванредне ситуације, хитну помоћ.

"Следећи корак је да у наредним месецима следеће године започнемо рад на примени тзв. cell broadcast sistema, хибридног система обавештавања, који подразумева да сваки мобилни прими поруку која ће одмах укључити аларм да вас упозна са хитном ситуацијом", објашњава Дачић.

Министар Ристић потврдио је да ће од 15. септембра у Србији овај систем бити активан и да ће бити покривена читава територија Републике Србије.

Са друге стране, истакао је Ристић, интензивно се развија успостављање новог техничког ЦБС система и Србија ће бити свега међу четири европске државе које ће током 2025. имати ЦБС и СМС услугу.

"Тиме неће бити покривени искључиво корисници мобилних услуга наших националних мобилних оператора, већ ће бити покривени, односно укључени и сви они страни држављани који су корисници услуга страних мобилних оператора, а затечени на територији Србије, туристи, грађани у транзиту, дакле и њих ћемо истовремено обавештавати, наравно на страном језику", истакао је министар Ристић.

image