Дачић: Сектор за ванредне ситуације јуче имао 220 интервенција, од тога 198 пожари

Сумња се да у околини неких места долази до намерног подметања пожара, рекао је министар полиције

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да је сектор за ванредне ситуације током јучерашњег дана имао 220 интервенција на територији Србије, од чега је било 198 пожара.

Он је за ТВ Пинк рекао да се сумња да у околи неких места долази до намерног подметања пожара, јер полицајци који су на терену нађу флаше са бензином.

"Наравно, има и неодговорних паљења стрњишта и свега осталог, што се на селу годинама и деценијама ради", додао је Дачић.

Дачић је одао признање ватрогасцима и истакао да су њих озбиљно погодиле неистините приче које су објавили поједини опозициони медији, а то је да се ватрогасци нису јављали сат времена на позив поводом пожара у Новом Саду.

"Ја сам, наравно, тражио информацију о свему томе, и те информације нису тачне, ватрогасци су стигли после пет минута. Међутим, дошли смо до података да је зван број 139, а не 193", рекао је Дачић и подсетио да је број за ватрогасце 193, за полицију 192, а 194 за Хитну помоћ.

Одговарајући на питање о рекламама за дрогу, односно да се дрога доставља као здрава храна, Дачић је рекао да криминал постаје иновативан и да и полиција мора да буде иновативна.

"Не можете ви да се борите са криминалом који не зна за границе, а ви имате проблема у сарадњи са другим полицијама у региону. Не можете се борити са криминалом ако немате технолошки развијен систем да га победите. И баш зато треба нам јачање тих полицијских капацитета", истакао је Дачић.

Због почетка нове школске године, више од 2.000 полицајаца у школама

Он је додао да ће због почетка нове школске године више од 2.000 полицајаца бити у школама, али, како је објаснио, не само у смислу физичке безбедности ђака и наставника, него и кад је реч о догађајима испред школе, око школе, а нарочито кад је реч о наркотицима.

"То је нешто што морамо да радимо, нарочито зато што се појављују неке нове врсте дроге које су смртоносне и где постоји велика опасност за нашу младу генерацију", нагласио је министар.

О одласку у Кину

Дачић је најавио и да ће почетком септембра ићи у Кину, где ће имати састанке са њиховим министром и навео да је важна сарадња специјалних јединица и заједничка вежба између наше антитерористичке јединице и њихове, а да ће бити потписани и одређени споразуми.