"Криви спој" на српско-хрватској граници: Зашто је Северина обећала да више неће долазити у Србију?

Гранична контрола задржала је хрватску певачицу ради контроле, а онда је настала "тарапана" након које је Севе запевала и Балашевића

"Поглед испод обрва", упутила је хрватској певачици српска гранична полиција, након чега је она по свему судећи, схватила како, њене спорне и често антисрпске изјаве српска "влада више не прашта". И иако још "трава није никла, тамо где је стала њена штикла", то јој овде није помогло, па је Северина променила плочу – и запевала Балашевића. Али, био је то "криви спој", јер српским граничарима није било до песме, већ до тога да са хрватском певачицом поразговарају, и како она тврди, претресу јој ауто.

Отприлике овако је, описано Северининим стиховима, изгледала ситуација на српско-хрватској граници, након које је певачица ипак пуштена да уђе у Србију, што она није прихватила већ се вратила у Хрватску. И онда је, као у њеној песми, настала "тарапана".

"На испитивању су ми без сувишних појашњења кренули постављати питања што мислим о Сребреници, Олуји, зашто сам подржала демонстрације против ископавања литијума и написала да је то Србија коју волим. Дотакли су се и Јасеновца, а дошли су и до Туђмана", пожалила се хрватска певачица.

Северина је, затим појаснила како "онај који је тренутачно на челу Србије неће мојим малтретирањем скренути пажњу с проблема који море Србе у Србији", те је додала граничарима и да "им је вођа, за којег ми рече да је изабран на изборима, највећи 'усташа' за Србе".

"Кад су ме кренули испитивати што мислим о силованим женама и о томе што су изгнани Срби из Хрватске – ја сам рекла да је свака жртва тешка, али да прекидам ову представу и да нећу више одговарати на њихова питања, да ми врате документе, јер да на мени неће вежбати силу, пошто нисам особа погодна за застрашивање и да ће о свему овоме сутра читати у свим медијима. Рекла сам и да више никада нећу доћи у Србију док год јој је на челу онај, знате добро који. Неколико пута ме полицајац молио да то не радим, објашњавао ми да могу слободно у Србију. Само сам му додала да својим надређенима поручи да су испали глупи, јер ће само постићи контраефект, а ја од Србије не живим", додала је певачица.

Она је, иначе, како је објаснила у саопштењу за медије, у Србију кренула како би певала на  рођенданској прослави. Ако је веровати хрватским таблоидима да уметница "пева на свадбама искључиво у Србији и Црној Гори, а износи се договарају појединачно, али не би требало да се рачунају мање од 25.000 евра", јасно је да је у родну државу овај пут отишла празног џепа. Тако да, "срећа па не живи од Србије".

Додала је хрватска певачица и бивша српска снајка, и како су Срби поштен и добар народ, али да им је "власт грозна и да никад нисам рекла да су Срби геноцидни, него су то Вучићеви медији измисли, као што измишљају лажи годинама о свима који се супротстављају режиму".

На крају је, каже, запевала Балашевићеве стихове "давно ти је враг засео на праг земљо Србијо". А онда насекирала Србе додајући да никад неће доћи "док вам овај не сјаше са власти".

Дачић: Задржана на основу спискова о вербалним деликтима

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић прецизирао је, међутим, да Северина Вучковић синоћ није ни приведена ни ухапшена, већ да ју је полиција на граници са Хрватском задржала на основу, како је рекао, "спискова о вербалним деликтима".

"Ми ћемо, да не би долазило до разних злоупотреба ових ситуација, укинути све спискове који се могу односити на нешто, осим за оне који врше кривична дела, постоји опасност за безбедност земље, тероризам, криминал. Ово је слободна земља. Вербални деликт не постоји. Према томе, неће више постојати никаква ограничења", рекао је Дачић.

Истакао је да свака земља има право да без образложења било коме забрани улазак, те да је Србија слободна земља, у њој "нема вербалног деликта и у њој се не иде у затвор због слушања музике", изјавио је министар Дачић, подсећајући тако на случај адвоката Немање Боровића који је у Хрватској доспео иза решетака због песме "До Динаре ниђе не стајем".

Певачица која је на самим почецима своје каријере бележила успешне наступе на Туђмановим скуповима, а замало да 2009. године на "прослави" Олује у Книну украде бину која традиционално припада проусташком Томспону (она је била спремна да наступи, али концерт је ипак отказан), у последње време на друштвеним мрежама, мало мало па се бави политичким питањима.

"Ја сам сад испала највећи усташа рекавши да је у Сребреници био геноцид, што је био геноцид, како год они то називали – велики злочин, мали злочин, средњи злочин. Ради се само о томе да би, ако је био геноцид, онда нека држава требало тој држави платити одштету и мислим да само због тога они не признају да се то тако зове", пресуђивала је естрадна уметница Србима.

У медијском рату са бившим супругом, поткачила је и патријарха Порфирија коме је поручила да се "покаје за своје грехе и помоли за спас своје душе". За генерала Ратка Младића у једном од својих Инстаграм коментара закључила је да је Хитлер.

Нова звезда српске опозиције

У Србији, ипак, има снажну базу фанова, па су јој тако, у одбрану одмах прискочили организатори фестивала који промовише сецесију Косова, "Мирдита, добар дан", али и поједини српски опозиционари, попут Радомира Лазовића из Зелено-левог фронта, Маринике Тепић из Странке слободе и правде, проукрајинског активисте адвоката Чедомира Стојковића...

"Хвала Северини што не ћути о проблемима које види и што подржава борбу грађана Србије против литијума", пун је био подршке Лазовић.

Северинина адвокатица Сања Турлаков рекла је за београдске медије да је, с обзиром на то да је вербални деликт у Србији укинут, певачица "сигурно испитивана по Закону о странцима где полиција има право да прикупља одређене податке и да види да ли је та особа безбедносно опасна за државу Србију".

На основу Закона о странцима, без посебног образложења, страним држављанима може се забранити улазак у земљу, уколико се, како то пише у закону, утврди да постоји "неприхватљив безбедносни ризик", односно да странац заговара, подстиче, помаже, припрема или предузима активности којима угрожава уставно уређење и безбедност Републике Србије, добра заштићена међународним правом и националну, регионалну и глобалну безбедност од значаја за Републику Србију и правни поредак.

Тако је по овом закону, улазак у Србију забрањен певачици Селми Бајрами која је показивала двоглавог орла, Јадранки Барјактаревић која је на скупу Мила Ђукановић певала "јачи смо од Србије", Садику Хасановићу због дружења с Насером Орићем, и тврдњи да Нови Пазар није део Србије.

Шта ће бити епилог Северинине граничне епопеје, остаје да се види, али поједини твитераши већ виде да је хрватска певачица, након српског певача Топалка постала нова звезда домаће опозиције. Једна корисница Икса тако у шали предлаже, да "ако ће Северина бити председница, онда би било фер да Кеба буде премијер".