Вучић: Разговараћемо о литијуму, причаћу и са "Рио Тинтом"

Председник Србије Александар Вучић у првој половини септембра преселиће канцеларију у Подриње

"Недавно је у Србији био немачки канцелар Шолц, пре тога је био председник Си Ђинпинг, ускоро долази Макрон, стиже и председник Израела, имаћемо много важних посета и много важних државника, имамо Глобални форум у Чешкој, дан после Макронове посете летим за Праг. Оно што је најважније очекујем да канцеларију Председника Републике у првој половини септембра преместим на седам дана у Подриње", најавио је председник Србије Александар Вучић гостујући у националном дневнику ТВ "Пинк".

Коментаришући наводе о томе да је Макронова посета увод у потписивање споразума о одлагању нуклеарног отпада на територији Србије, он је рекао да имамо закон који то спречава, и да о томе нико никад није разговарао. То су бесмислице у које нико не верује, истакао је, најављујући да ће са Французима бити потписан споразум о сарадњи у области електропривреде, додајући да ће са француским колегом разговарати и о јачању наше војске, те да се данима радило на уговорима за рафале.

"Важно је разговарати о нуклеарним капацитетима", истакао је.

Вучић је навео да је на власти дванаест година а да су, како тврди, демонстрације трајале пет година и да никада ником није забрањивано да протестују.

"Нисмо их дирали ни кад су нам блокирали путеве, железничке пруге. Од РТС, градске скупштине, Скупштине Србије...Истовремено у свим западним земљама за нешто слично Бога би убили у њима. Хапсили су по седамсто, осамсто људи. Сећате се како су Грету Тунберг носили", додао је Вучић коментаришући нападе на њега.

Све је, каже, "изврнуто". 

"Исто као са литијумом- од шансе века, до смака света. И научници су их растурили, и кажу им да не причају глупости, али баш их није брига. И даље ће да лажу, кажу да се литијум копа у Врању, Краљеву... Лажу колико хоће. Мислим да је од пресудног значаја да указујемо шта је истина и покажемо то људима", рекао је.

Курти је ухапсио преко 60 људи, ни на једно хапшење никада нису одговорили, исто као што су изостале рекције на напад на њега у Сребреници, истакао је председник.

Нико није реаговао када је он хтео да идем у Јасеновац први пут после 80 година,, а нису били ни на страни Немање Берића, који је ухапшен због песме, рекао је Вучић, додајући да је Северина задржана на граници због контроле и да он мисли да је то "глупо и непотребно".

"Сачувај ме Боже државе у којој ћемо да хапсимо сваког ко воли Томпсона, сачувај ме Боже државе у којој хапсе оне који воле Бају Малог Книнџу. Ми морамо да се разликујемо од њих у свему. Пустите их све, па и ову Бајрами... Нема ко се није узбудио због певачице која успут говори да је Србија геноцидна, а воли паре овде да узима", рекао је.

Курти је данима хапсио Србе, а Рада Трајковић је задржана два сата на прелазу,, и по речима председника, звали су га сви амбасадори.

"Ћутали су због десетина ухапшених, питао сам их да ли су нормални, да ли их је срамота", рекао је Вучић додајући да никад неће моћи да схвати степен аутошовинизма код Срба.

Вучић је подсетио да је министру Вулину забрањен улаз у Хрватску, те да о томе нико не зна јер "њихови животи нису важни".

"Јесте ли чули да Иницијатива младих за људска права тражи да му се дозволи улазак. Али ако дирнете неког ко није Србин, онда креће хајка на Србе. Хоће да нас науче да мрзимо себе. Србија је најбоља, нећете ме натерати да било кога волим више од Србије", истакао је.

Одакле образ "нашима одавде" да их не интересује ниједан Србин, да ћуте на сваког ухапшеног Србина, а чекају сваку прилику да нанесу Србији штету, упитао се председник.

"Кажу за литијум- удавиће нас, потроваће нас. Погледајте машинерију лажи. Чекајте људи, две године имамо, разговараћемо. Сад ћу да идем с људима да разговарам где год ми падне напамет. А где год одем, људи ме питају кад ће да буде пут, јер им је то важније од литијума", рекао је Вучић додајући да он мора да седне и разговара и са представницима "Рио Тинта".

Он је најавио и да у наредних неколико дана мора да се заврши разговор о минималној заради.

"Волео бих да буде на нивоу потрошачке корпе, 53.500. То би било повећање од 14 одсто, то бих јако волео. Послодавци не могу да буду незадовољни, добар део ових трошкова преузима држава. То су важне теме, много важних ствари је пред нама. Уверен сам да ћемо успети да наставимо са овом стопом раста, да повећамо пензије за 11 одсто, а да од 1. септембра почнемо да исплаћујемо", рекао је председник.

Он је додао да је скок пензија и плата увек већи него инфлација, а да ће плате просветних радника бити значајно више увећане него осталима.

"Само треба да се запитамо радимо ли ми више", рекао је.