Србија и Балкан

"Демокрација": Вајц кандидат за известиоца Европског парламента за "Косово"

Аустријски посланик се истакао у дискусијама ЕП о питањима која се тичу ситуације на Западном Балкану, пре свега у вези с Приштином и Београдом
"Демокрација": Вајц кандидат за известиоца Европског парламента за "Косово"www.globallookpress.com © Martin Juen via www.imago-images

Аустријски посланик у Европском парламенту Томас Вајц могао би бити нови известилац за "Косово", наводи "Демокрација".

Портпаролка аустријског европосланика Инге Чен рекла је да се разговори о именовању известиоца за "Косово" у Европском парламенту настављају, али није демантовала нити потврдила да би та функција могла остати групи Зелених.

"Тренутно су у току разговори и преговори, тако да у овом тренутку не можемо да коментаришемо. Надамо се да ћемо ускоро знати више да ли ће Зелени задржати позицију известиоца за ′Косово′", објаснила је.

Последњу деценију место известиоца за "Косово" у ЕП попуњавали су Зелени. Од 2019. до 2024. године на овој функцији била је немачка европосланица Виола фон Крамон, а пре ње Аустријанка Улрике Луначек.

Пошто је Вајц осигурао посланички мандат, али и због чињенице да постоји неписано правило да место известиоца за "Косово" у ЕП добија посланичка група Зелених, његово име се појавило као потенцијални кандидат за ту функцију.

Вајц је током протеклог мандата био веома активан у дискусијама ЕП о питањима везаним за ситуацију у региону Западног Балкана, пре свега у вези с Приштином и Београдом.

Био је и међу потписницима писма европосланика да се не признају резултати последњих избора у Србији.

image