"Рио Тинто" за РТ Балкан: Немамо никакве правно обавезујуће уговоре о пројекту "Јадар"

Колика је опасност од међународне арбитраже у случају да "Рио Тинто" не почне да експлоатише српски литијум

Компанија "Рио Тинто" нема потписане правно обавезујуће уговоре са Владом Републике Србије нити са било којим другим државним органима укључујући и општине, у вези са пројектом "Јадар", одговорили су из овог рударско-технолошког гиганта на питање РТ Балкан.

У Србији се, упркос томе, увелико спекулише о потенцијалној одштети коју би ова компанија можда могла да затражи уколико јој не буде дозвољено ископавање литијума, а причу о пеналима које би Србија евентуално морала да плати овом концерну покренуо је председник Србије Александар Вучић.

Он је, наиме, још пре неколико година рекао: "Хајде сутра да избацим 'Рио Тинто'. Хоћете ли ви да обезбедите милијарду евра колико би требало да платимо због онога што су потписивали?"

Стављајући након претходних еколошких протеста "ад акта" питање "'Рио Тинта' у Србији" (испоставиће се, само привремено), тадашња премијерка Ана Брнабић истакла је да су "сви управни акти који се односе на 'Рио Тинто', односно (зависно предузеће) 'Рио Сава', све дозволе, одлуке, решења поништени. Испунили смо све захтеве еколошких протеста." Подвукла је и да две стране никад и нису имале међусобне уговоре, већ (необавезујући) Меморандум о разумевању.

Меморандум о разумевању са компанијом "Rio Tinto Minerals Development Limited" и "Rio Sava Exploration d.o.o." потписан је 2017. године.

Влада Србије је у овом документу истакла да је спремна да предузме мере како би обезбедила ефикасну координацију између различитих органа и институција, на централном и локалном нивоу, у вези са процесом издавања дозвола за руднике и прераду руде, а такође је изразила намеру да обезбеди стабилан инвестициони амбијент за време трајања пројекта "Јадар", уз напомену да ће са компанијом "Рио Сава" ући у преговоре о потенцијалној реализацији инфраструктурних пројеката неопходних за овај пројекат.

Али, ако Србију и "Рио Тинто" не везује никакав правно обавезујући уговор, одакле онда прича о одштети коју ће грађани Србије морати да плате ако компанији не буде било дозвољено да ископава литијум?

"Рио Тинто" има истражна права, што значи да се на компанију, због промене Закона о рударству и геолошким истраживањима, како је једном објаснила Брнабићева, примењује начело континуитета – што у принципу може да значи да они уз истражна аутоматски добијају и експлоатациона права.

"На основу тога, 'Рио Тинто' данас може да тужи Србију", рекла је Брнабићева, а тадашњи директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић је додао да би, у случају међународних арбитража због раскида уговора, то био трошак од "бар пола милијарде за државу", као и да постоје две опције, "да се уговор поништи или да се продужи".

Чини се, такође, да могућност овом рударском гиганту да од Србије затражи одштету даје и Билатерални споразум о заштити и подстицању улагања Србије, који је Србија потписала са Великом Британијом где се налази седиште ове компаније, а који је ступио на снагу 2007. године.

По том уговору, наиме, Србија је компанијама из ове земље гарантовала равноправан третман, односно, како то пише у тексту споразума: "Ниједна уговорна страна неће на својој територији улагања или поврате инвеститора друге уговорне стране подвргнути третману који је неповољнији од оног који признаје улагањима или приносима својих инвеститора или инвестицијама или приносима инвеститора било које треће државе."

Према појединим тумачењима, то значи да би, уколико би Србија одбила да "Рио Тинту" дозволи експропријацију литијума, ова компанија могла да покрене међународну арбитражу, уз тврдњу да је била подвргнута неравноправном третману.

Теорију о потенцијалном потраживању одштете недавно је изнео народни посланик владајућег СНС-а Владимир Ђукановић који чак верује да протесте "форсира сам 'Рио Тинто'".

"Њима се апсолутно исплати да под притиском јавности буду отерани, јер на арбитражи, реално гледано, узеће озбиљан новац од Републике Србије. Реда величине око три милијарде евра, по некој мојој рачуници која не мора да буде тачна, али мислим да не грешим много. Колико година би њима било потребно да рударе да би дошли до те три милијарде? Па можда читаву деценију, зар не? Овако, имају супер изговор да су отерани, туже нас, на свакој арбитражи ће нас без дилеме добити и зарада одмах на рачун, ни орали, ни копали", поручио је Ђукановић на свом твитер налогу.