Кампања и отворено писмо: НВО сектор забринут за европску будућност Србије

У писму упућеном председнику Владе и председници Скупштине РС, Национални конвент о Европској унији позива их да се одреде према учешћу највиших државних званичника у кампањи против цивилног сектора

Национални конвент о Европској унији (НКЕУ), најбројнија мрежа организација цивилног друштва у Србији коју чини неколико стотина чланица, пожалила се у отвореном писму председнику Владе Србије Милошу Вучевићу и председници Скупштине Ани Брнабић да их високи званичници етикетирају као стране плаћенике, иако они желе само "демократизацију Србије у оквиру процеса приступања Европској унији", како су описали један од својих циљева. 

Двоје званичника позвали су да разјасне на који начин виде даљу сарадњу са НВО сектором, за који је наведено у писму да годинама уназад "дели своје знање и капацитете са државним институцијама у оквиру процеса приступања ЕУ".

У писму НКЕУ наводи се да су "искрено забринути" за стање демократије и грађанских права у Србији и њену даљу европску будућност, а представници власти позвани су да се одреде према учешћу највиших државних званичника у кампањи против цивилног сектора, како су истакли.

"Последњих неколико недеља сведочимо све чешћем хапшењу активиста, као и изјавама високих државних званичника у којима се, на основу манипулација правним оквиром Републике Србије, удружења грађана, укључујући и чланове Националног конвента који годинама деле своје знање и капацитете са државним институцијама у оквиру процеса приступања ЕУ, оптужују да су страни плаћеници, непријатељи државе, особе које имају за циљ дестабилизацију земље и угрожавање безбедности председника државе", наводи се у писму.

Додају и да су поједини чланови Радне групе Националног конвента за поглавље 35 која се бави праћењем дијалога између Београда и Приштине, "изложени неоправданом и безразложном задржавању на граничним прелазима од стране припадника Министарства унутрашњих послова, очигледно по основу спискова о вербалном деликту, поменутим од стране министра Ивице Дачића".

Како кажу, последњи такав случај десио се на београдском аеродрому током претходне вечери.

"Све ово, заједно са кампањом коју воде новинари таблоида представљајући се као форензичари, тужиоци и судије, ствара атмосферу страха и несигурности која озбиљно отежава, ако не и онемогућава, наш даљи рад. Ова последња кампања је базирана на чињеници да поједина удружења грађана средства за свој рад на потпуно законит начин добијају из иностраних извора, из којих се финансирају и активности Владе Републике Србије, њених министарстава, државних институција као и локалних самоуправа у Републици Србији", истиче се у писму.

У писму се наводи да су "све те активности и изјаве неприхватљиве" и да стоје "у директној супротности" с међународним правом и обавезама које је Србија преузела у области људских права и демократских слобода, а посебно у оквиру преговарачких поглавља 23 и 24.

"Национални конвент је и даље спреман да помогне процес демократизације Србије у оквиру процеса приступања ЕУ, као и дијалог на било коју тему од значаја за наше друштво, ако постоји истинска спремност институција да му приступе без предрасуда о неистомишљеницима и уз истинску жељу да се различита мишљења уваже", наводи НКЕУ.