Србија и Балкан

Укратко 27. август: Лавров најавио ревизију руске нуклеарне доктрине; Премијер РС повређен у удесу

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да је Русија спремна да пружи правну помоћ суоснивачу платформе Телеграм Павелу Дурову, који је притворен у Француској
Укратко 27. август: Лавров најавио ревизију руске нуклеарне доктрине; Премијер РС повређен у удесуwww.globallookpress.com © Ulf Mauder
  • Русија има своју нуклеарну доктрину, и она је тренутно у процесу ревизије, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
  • Премијер Српске Радован Вишковић и још две особе повређени су у саобраћајној незгоди на магистралном путу у месту Тишча код Шековића. Учествовала су два путничка возила, од којих је једно возило штићене личности. Премијер је прегледан у Дому здравља Милићи и Општој болници Зворник, а након детаљног медицинског прегледа лекари су константовали лакше телесне повреде.
  • У Москви се данас и сутра одржава форум БРИКС-а. Овај форум је заправо припрема за самит БРИКС-а који ће у октобру бити одржан у Казању. У питању је велики међународни скуп којем ће, недавно је потврђено, учествовати и кинески председник Си Ђинпинг. И даље се не зна да ли ће Србија имати своје представнике на самиту, али се зна да их има на форуму.
  • Потпредседник Владе Србије Александар Вулин изјавио је данас да је као министар полиције и директор БИА по закону и савести правио спискове оних који нису добродошли у Србију, додајући да жали што им се није и више посветио.
  • Руске снаге погодиле су место окупљања страних инструктора у граду Кривом Рогу, у централној Украјини, открио је за РИА Новости координатор незваничног руског покрета отпора који делује на територији Украјине Сергеј Лебедев.
  • Троје од петоро осумњичених за припрему атентата на главну уредницу РТ и медијске мреже "Русија севодња" Маргариту Симоњан и новинарку Ксенију Собчак "делимично" је признало кривицу, наводи се у материјалима у које су имале увид "РИА Новости".
  • Премијер Србије Милош Вучевић је поводом изјаве Гордана Јандроковића да "Србија није демократска држава", рекао да је очигледно да из уста Јандроковића опет проговарају великохрватски комплекси због успеха Србије на свим пољима.
  • Асистенткиња Павела Дурова, оснивача Телеграма, Јулија Вавилова, као и његов телохранитељ пуштени су на слободу након испитивања које су спровеле француске власти.
  • Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да је Русија спремна да пружи правну помоћ суоснивачу платформе Телеграм Павелу Дурову, који је притворен у Француској.
  • Политички процес који се води против оснивача Телеграма Павела Дурова је политички, упркос тврдњама француског председника Емануела Макрона да то није случај, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
  • Министарство одбране Русије открило нове податке о хемијском и биолошком оружју Украјине и САД. Сједињене Америчке Државе почеле су активно да укључују Румунију и Молдавију у своје шеме превоза биолошког материјала из Украјине, рекао је данас начелник трупа радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага Русије, генерал-потпуковник Игор Кирилов.
  • У Курској области тренутно постоји опасност од нуклеарног инцидента, изјавио је шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси током посете нуклеарној електрани у граду Курчатов.
  • Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије спречила је покушај терористичког напада на територији Белгородске области, и ухапсила становника Московске области који је подметнуо експлозивну направу у близини железничког релејног ормарића, саопштила је прес-служба ФСБ.
  • Председник Белорусије Александар Лукашенко је изјавио да његова земља пролази кроз "веома тешко време". Према његовим речима, од Белорусије се тражи да прекине сарадњу са Русијом и да се "бори са Украјином" против ње.
  • Карловачка полиција казнила је са 700 евра возача који је на свом аутомобилу имао истакнуте налепнице с натписом ХОС и усташким поздравом "За дом спремни", али је након буре подигнуте у медијима решење о кажњавању стављено ван снаге.
  • Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић посетио је српско повратничко насеље Баћевићи код Мостара, које је претходних дана било мета бруталног напада и провокација. Нешић је поручио да је српски народ сложан и да ће бранити свако дете. Последњи напади су, каже, још једна порука да Србима у ФБиХ нема места.
  • Убица Срба на малом екрану уместо иза решетака: Насер Орић "херој" нове турске серије.
  • Национални конвент о Европској унији (НКЕУ), најбројнија мрежа организација цивилног друштва у Србији коју чини неколико стотина чланица, пожалила се у отвореном писму председнику Владе Србије Милошу Вучевићу и председници Скупштине Ани Брнабић да их високи званичници етикетирају као стране плаћенике, иако они желе само "демократизацију Србије у оквиру процеса приступања Европској унији", како су описали један од својих циљева.
  • Командант Кфора Озкан Улуташ је са командантом Команде здружених НАТО снага у Напуљу, адмиралом Стјуартом Манчом, разговарао у Приштини о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и подршци дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.
  • Премијер Србије Милош Вучевић разговарао је данас са представницима Одбора за решавање стамбених питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине и поручио им да је Влада посвећена томе да свакој прогнаној и интерно расељеној породици буде обезбеђен кров над главом.
  • Некадашњи новинар, писац и политичар Вук Драшковић, поднео је после 34 године оставку на функцију шефа Српског покрета обнове.
  • Специјални тужилац Џек Смит тражио је од жалбеног суда да поништи одлуку америчког окружног судије Кејлин Кенон да одбаци случај против Доналда Трампа, што је први корак у дуготрајном процесу оживљавања овог случаја против републиканског председничког кандидата.
  • Због подстицања и изазивања верске мржње два француска католичка удружења су поднела тужбу против француског сатиричног недељника "Шарли Ебдо".
  • Бивши амерички председник Трамп, обећао је да ће, уколико победи на новембарским изборима, створити националну гарду Свемирских снага, и САД заштитити "гвозденом куполом".
image