Продаја "рафала" Србији: Француска јача позицију, страх од цурења технологије Русији и Кини

Директно учешће француског председника Емануела Макрона у процесу набавке наглашава стратешки значај овог споразума, наводно француски војни портал

Завршетак преговора о продаји 12 борбених авиона "рафал" Србији представља значајну прекретницу у билатералним односима Француске и Србије, а закључени споразум, чија се вредност процењује на око три милијарде евра, није само комерцијална трансакција већ и дипломатски гест који би могао да промени равнотежу снага на Балкану, пише портал "Арме".

Директно учешће француског председника Емануела Макрона у процесу набавке наглашава стратешки значај овог споразума, за који се очекује да ће бити званично ратификован током његове посете Београду 29. и 30. августа.

Како наводи француски портал специјализован за војне теме и наоружање, разговори између Париза и Београда, који су почели 2021. године, "били су дуги и сложени", одражавајући геополитичка питања која су у основи овог споразума.

"Првобитно мотивисана потребом да модернизује своју ваздушну флоту, састављену од авиона МиГ-29, Србија је донела стратешки избор да се окрене Француској како би своје старе авионе заменила 'рафалима', што је одлука која означава значајан отклон од руског утицаја", пише "Арме".

На споразум је, према писању портала, утицала и жеља Србије да диверсификује своја војна партнерства уз избегавање америчких санкција наметнутих ЦААТСА (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) актом.

Такође, постоје спекулације да је Београд изразио интересовање и за напредно наоружање, које "рафали" могу носити, попут прецизно вођених бомби "хамер", крстарећих ракета СКАЛП-ЕГ ("сторм шедоу") и ракета ваздух-ваздух "метеор", чиме би се значајно појачале борбене способности Војске Србије. Међутим, осим "хамера", мало је вероватно да ће Француска одобрити продају поменутих ракета.

Подсећања ради, "рафал" је вишенаменски борбени авион у пуном смислу, познат по својој свестраности и могућности извршавања најразличитијих мисија, попут остваривања превласти у ваздушном простору, пружања подршке трупама на земљи, дејства по морским и копненим циљевима у дубини територије, извиђања, нуклеарног одвраћања, а француска летелица може се користити и као танкер за допуну горива у ваздуху.

"Арме" наводи да продаја "рафала" Србији не може да "не изазове забринутост за безбедност", имајући у виду односе Београда са Москвом и Пекингом. Ово подстиче страх од могућег "цурења" технологије што би могло да угрози технолошку супериорност ових авиона.

Са друге стране, наводи се да ова набавка представља прилику за Француску да ојача своју позицију у Источној Европи и спречи да се Србија сврста уз Русију и Кину.