Пред Судом БиХ данас наставак процеса против Додика и Лукића

Адвокат Миљкан Пуцар je изјавио да одбрана наставља са саслушањем сведока и навео да се сада не може говорити о дужини трајања поступка, узимајући у обзир ранију праксу тог суда

Пред Судом БиХ данас ће бити настављен судски процес против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића. Почетак рочишта заказан је за 13 часова.

Адвокат Миљкан Пуцар je изјавио да одбрана наставља са саслушањем сведока и навео да се сада не може говорити о дужини трајања поступка, узимајући у обзир ранију праксу тог суда.

"Данас би требало да буде саслушан генерални секретар председника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац. Када је реч о Лукићу, Суд би требало да донесе одлуке у вези са нашим захтевима које смо раније упутили када је реч о одбрани", навео је Пуцар.

Пред Судом БиХ води се поступак против председника Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" због "непоштовања одлука Кристијана Шмита", који у Републици Српској није признат за високог представника, јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН, што је предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да не постоји кривична одговорност у предмету који се води пред Судом БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића.

"Нема елемената за оно што се ставља на терет Додику и Лукићу. Било би добро када би судије имале храбрости да кажу да неће да се баве монтираним процесима. Када би Суд БиХ тако поступио и поверење људи у ову институцију би порасло", рекао је Ћосић за РТРС.

Он је навео да је данашње рочиште једно у низу на којима Тужилаштво покушава да формира предмет који не постоји.

"Јасно се види да тужилачки тим нема предмет и да сви докази које износе иду у корист Додику који је, вршећи дужност председника, поступао у складу са Уставом и законом и поштовао одлуке Народне скупштине", истакао је Ћосић.

Он је поновио да је процес против Додика и Лукића монтиран, а оптужница бесмислена.

"Што дуже овај процес траје, то показује да предмет не постоји, ово је политички процес против институције председника чији је циљ забрана политичког деловања Додика", истакао је Ћосић.

Ћосић је рекао да ће и данас бити пред Судом БиХ како би пружио подршку председнику Српске.

"Република Српска брани Додика као председника Републике, брани институцију председника", нагласио је Ћосић.