Србија и Балкан

Власти у БиХ Вулину поново нису дале дозволу за прелет, он ипак стигао на Пале

Српске амбасаде на време су испоштовале све процедуре које се у дипломатији налажу и упркос томе власти у Федерацији нису одговориле на захтев
Власти у БиХ Вулину поново нису дале дозволу за прелет, он ипак стигао на Пале© TANJUG/ STR/bs

Потпредседнику Владе Републике Србије Александру Вулину власти у Босни и Херцеговини поново нису дале дозволу за прелет, како би данас посетио Србе у Палама и са њима обележио славу ове српске општине Велику Госпојину.

Вулин је на позив Срба из Пала требало да као кум славе присуствује свечаној литургији и ломљењу славског колача поводом прославе хришћанског празника Велике Госпојине.

Такође, било је планирано да у Палама да на Тргу Републике Српске положи цвеће у име Србије и поклони се сенима погинулих српских бораца који су страдали током Одбрамбено-отаџбинског рата деведесетих година.

"Иако су кабинет потпредседника Владе Србије Александра Вулина, Министарство спољних послова и наша амбасада уредно и на време доставили све потребне елементе и пратећу документацију, чак и навели сврху посете, власти у Федерацији својим ћутањем и неодговарањем нису дале сагласност за прелет", наводи се у саопштењу Вулиновог кабинета.

Како се додаје, српске амбасаде на време су испоштовале све процедуре које се у дипломатији налажу и упркос томе власти у Федерацији нису одговориле на захтев.

"Својим ћутањем власти у БиХ нису дале сагласност да Александар Вулин авионом Владе Србије слети у Сарајево", наводи се у саопштењу.

Министарство иностраних послова БиХ, на чијем је челу Елмедин Конаковић још једном није дало дозволу за прелет српском потпредседнику владе Александру Вулину.

Ипак, Вулин је стигао на Пале, на обележавање славе те општине Велике Госпојине, и поред одлуке власти у Федерацији БиХ.

"И поред забране, потпредседник Владе Србије и сенатор Републике Српске је са својим народом на Палама. Вулин, који је кум славе Општине Пале тренутно присуствује литургији у Цркви Успење Пресвете Богородице на Палама на обележавању крсне славе општине Велике Госпојине", наводи се у саопштењу.

image