Србија и Балкан

Албански лобиста саветује Кају Калас: Одустаните од смиривања Србије

Професор Универзитета "Џон Хопкинс" Естонки поручује да се бави људским правима и суверенитетом и територијалним интегритетом држава Западног Балкана
Албански лобиста саветује Кају Калас: Одустаните од смиривања Србије© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Европска унија себи може да учини услугу напуштањем промашене политике смиривања Србије, поручује истакнути албански лобиста и професор на Универзитету "Џон Хопкинс" Данијел Сервер.

"ЕУ би могла себи да учини много тога доброг тако што ће напустити неуспелу политику смиривања Београда и уместо тога обновити своју посвећеност индивидуалним људским правима, као и суверенитету и територијалном интегритету свих држава Западног Балкана", навео је Сервер на свом икс налогу, поделивши фотографију нове шефице Европске комисије Каје Калас.

Један од задатака Калас, која ће на овом месту заменити Жозепа Бореља, биће и да посредује у дијалогу за нормализацију односа између "Косова" и Србије. Очекује се и именовање специјалног изасланика за дијалог Приштине и Београда, односно наследника досадашњег изасланика Мирослава Лајчака.

"За посматраче дијалога Косово–Србија, именовање прве жене премијера Естоније на место високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност је веома позитивна вест за Косово, посебно у контексту процеса нормализације односа, јер , за разлику од Жозепа Бореља, она долази из земље која признаје независност Косова", указује "Албанијан пост".

Бивша естонска премијерка објавила је, наиме, на овој платформи, фотографију уз коју је најавила да  обавља последње припреме пред седницу Европског парламента на којој се очекује да буде потврђен њен мандат на месту шефа спољне политике ЕУ у наредних пет година.

"Нови почетак: управо сам стигла у Брисел и радујем се сусрету са својим новим колегама из дипломатске службе ЕУ. Наредне недеље биће пуне састанака и дискусија – важан фокус биће припрема за седницу за потврђивање у ЕП", написала је Каласова поред фотографије.

image