Србија и Балкан

Вучић: Без озбиљније сагласности научне заједнице, држава неће ући у пројекат "Јадар"

У Палати "Србија" се одржава састанак представника научне заједнице посвећеном пројекту "Јадар" са председником Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да без озбиљније сагласности научне заједнице држави не пада на памет да улази у пројекат "Јадар".

"То је важна ствар коју држава саопштава, то је наш заједнички закључак са председником Владе и председницом Народне скупштине. Мислимо да тиме изражавамо већину коју представљају људи у овој земљи. Ствари морамо да решавамо разговором, знањем и чињеницама", поручио је Вучић.

Он је додао да имамо готово две године за једну широку, утемељену расправу и да на основу закључака научника, доносиће се будући закључци.

Како је рекао, тема литијума је готово забрањена о којој нико неће заиста да говори и сви се плаше да кажу шта заиста мисле о њој.

Додао је да неће никоме да подилази, посебно не у негативним ставовима, већ је желео да присуствује састанку да би замолио научнике да обаве своју грађанску дужност према пројекту "Јадар", да се понашају у складу са својим знањем, образовањем и савешћу.

"Морам да кажем да не разумем став људи које држава плаћа 10, 20 година, али су на позив државе спремни да кажу да није сад тренутак или прилика да кажу свој став", каже Вучић.

Како је казао, тражи да се нико не сакрива, него да изађу и кажу шта мисле, шта знају и да то поткрепе чињеницама.

Вучић је напоменуо да и сам има страхова и бојазни о различитим стварима по питању пројекта, те да сваки такав пројекат отвара потешкоће и носи са собом бројне нејасноће и немогуће је све знати унапред.

Министарка науке Јелена Беговић рекла је да је договорено да се у сваком пројекту који потенцијално може да има негативан утицај на животну средину, сагледају све чињенице свих компетентних научних институција.

Такође, биће отворен портал који ће уз помоћ најсавременијих метода у комбинацији са експертима омогућити праћење параметара животне средине који се односе на воду, ваздух и живи систем. Тако ће грађани имати увид у све што се дешава, рекла је министарка.

image