Србија и Балкан

Француски геополитичар: Приштина има све мање подршку Брисела и Њујорка

Велики сукоб на Косову и Метохији не би био ни у интересу Америке, а још мање Русије. Знамо и да Кина, такође, не би подржала нове тензије и неки нови рат, закључио је професор Труд
Француски геополитичар: Приштина има све мање подршку Брисела и Њујорка© Matteo Placucci/NurPhoto

Француски историчар и професор геополитике Универзитета у Версају Алексис Труд оценио је да албанска страна има све мање подршку великих сила и да ситуација око "Косова" мора да се сагледава у широм контексту слабљења ЕУ због чега и подршка Квинте Приштини није иста као 2016. године, што је, како наглашава, добра вест и за Србију и за Европу.

"Ситуација са Квинтом није иста као 2016. године када се створио тај договор око Косова и Метохије. Јавно мњење у Француској се променило. Исто је и у Немачкој. Подршка Немачке албанској страни није толико јака као пре осам или десет година. Квинта је ипак подељена и мислим да је то добра вест не само за Србију већ и за Европу зато што ситуација на 'Косову' мора да се сагледа у ширем контексту, укључујући и слабљења европске заједнице, европске војне снаге и контексту новог светског поретка", изјавио је Труд за "Косово онлајн".

Осврнувши се на реакцију Министарства спољних послова Француске да једнострани потези Приштине утичу на свакодневни живот српске заједнице Труд каже да Квинта у том смислу још није подељена, али да званични Париз од 1999. године има амбицију да штити све мањине на Косову и Метохији.

"Једина ствар која је нова је да ипак, по мом мишљењу, а то се види сваки дан и у Бриселу и у Њујорку, да албанска страна има све мање и мање подршке великих сила. То је веома интересантно јер ваљда ће то проузроковати да се у миру доносе одлуке у корист мањинских заједница", сматра овај историчар.

Додаје да политика Аљбина Куртија наилази и на све мање подршке међу самим Албанцима.

"Политику Аљбина Куртија не подржава албански народ. Доста Албанаца са 'Косова' је отишло у иностранство. Отишли су да раде по целој Европи", истиче Труд.

Одбацује могућност да би једнострана одлука о отварању главног моста на Ибру могла да произведе веће тензије или чак, како наводе неки албански аналитичари "експлозију" насиља.

"Као и сваки пут, мислим да ће бити тензија, провокација нарочито са албанске стране, али да то ипак неће проузроковати велики сукоб. Морамо да размишљамо да тај сукоб не би био ни у интересу Америке, а још мање Русије. Знамо такође и позиције Кине која је увек била јака по питању Косова и Метохије и она никада не би подржала нове тензије и неки нови рат", закључује професор Труд.

image