Србија и Балкан

МСП о одлуци Сарајева да Вулину не дозволи прелет: Акт заоштравања односа Србије и БиХ

Министарство спољних послова Србије изразило је наду да провокативни поступци нису трајно опредељење власти у Сарајеву, а да је најновији талас србофобије једнократна и пролазна појава
МСП о одлуци Сарајева да Вулину не дозволи прелет: Акт заоштравања односа Србије и БиХ© A. H./ATAImages

Одлука власти у Сарајеву да поново не дозволе прелет потпредседнику Владе Србије Александру Вулину јесте ничим изазван, безразложан акт заоштравања политичких односа Босне и Херцеговине и Србије, од чега корист не може да има нико у региону, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Министарство је навело да подизање односа Србије и БиХ на највиши ниво, као и стратешко уређивање односа српског и бошњачког народа, у самој Босни и Херцеговини, али и у читавом региону, јесте у обостраном интересу, а да ситне пакости власти у Сарајеву не доприносе том циљу.

"Када се недобронамерном односу према једном од потпредседника Владе Србије додају готово свакодневне србофобичне поруке министра спољних послова Босне и Херцеговине Елмедина Конаковића, јасно је да пред собом имамо једностран и вештачки покушај стварања кризе у односима два суседа који би по политичкој и економској логици требало да теже најбољим могућим релацијама", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова Србије изразило је наду да провокативни поступци нису трајно опредељење власти у Сарајеву, а да је "најновији талас србофобије једнократна и пролазна појава".

"Апелујемо на поједине политичке представнике Бошњака у Босни и Херцеговини да макар део енергије коју свакодневно улажу у продубљивање јаза између српског и бошњачког народа уложе у изградњу добросуседских односа са Србијом, јер то је заједничка историјска обавеза и нешто што од нас очекују и европски партнери", закључује се у саопштењу МСП.

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин стигао је данас на Пале, на обележавање славе те општине Велике Госпојине, и поред одлуке власти у Федерацији БиХ да му не дају дозволу за прелет како би посетио Србе на Палама и са њима обележио славу.

Како је саопштила Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима, иако су кабинет потпредседника Владе Србије, Министарство спољних послова и амбасада Србије уредно и на време доставили све потребне информације и пратећу документацију, чак и навели сврху посете, власти у Федерацији својим ћутањем и неодговарањем нису дале сагласност за прелет.

image