Србија и Балкан

Вулин са Пала поручио Конаковићу: "Што се мрчиш кад ковати не смеш"

Потпредседник Владе Србије рекао је да је изненађен забраном јер је јуче дошао у Пале, где кумује данашњој крсној слави Општине – Великој Госпојини
Вулин са Пала поручио Конаковићу: "Што се мрчиш кад ковати не смеш"© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин изјавио је данас у Палама да су постале забавне забране његовог доласка хеликоптером у Републику Српску и Федерацију БиХ, будући да, упркос њима, успева да дође, упитавши министра иностраних послова у Савету министара БиХ Елмедина Конаковића – што му забрањује када не може да забрани.

"Они мени забране и ја дођем. Па шта радиш то?", рекао је Вулин, коментаришући изјаву Конаковића да му је дозвола за прелет ускраћена због ставова о Сребреници.

Оценивши да је дело великог српског песника Петра Петровића Његоша сигурно део и Конаковићевог одрастања и књижевног васпитања, Вулин је цитирао Његошеве стихове "што се мрчиш кад ковати не смеш".

"Што ми забрањујеш, кад не можеш да ми забраниш? Уопште не разумем зашто то ради", рекао је Вулин.

Потпредседник Владе Србије рекао је да је изненађен овом забраном јер је јуче дошао у Пале, где кумује данашњој крсној слави Општине – Великој Госпојини.

"Нисам знао да ми је забрањено, да сам знао можда бих се другачије понашао", додао је Вулин, преноси Срна.

Он је Конаковићево објашњење забране оценио као предизборно.

"Зна он врло добро да ово нема везе са мојом политиком, мојим ставовима, ово су предизборни разлози. Он и СДА се такмиче ко ће да буде већи Бошњак, већи борац против 'малигног утицаја Србије', као да Србија није овде одувек и као да има неки лош утицај. То је њихова унутрашња борба", нагласио је Вулин који је и сенатор Републике Српске.

Констатујући да му је забрана доласком на славу Пала симпатична, Вулин је подсетио на забрану доласка у Пребиловце, и додао да би се "свет срушио" ако би неко из Републике Српске, на чијој је територији Сребреница, забранио неком министру из ФБиХ или Турске да дође тамо.

"Тамо сам ишао да се поклоним хиљадама покланих Пребиловчана и ту није смео то да ради", навео је Вулин.

Осврнувши се на Конаковићеву ранију забрану доласка у Пребиловце када је помен Србима назвао "тамо неким обележавањем".

"Је ли и тамо нека Сребреница можда? Ево за мене није тамо нека Сребреница, па како за њега могу да буду тамо неки Пребиловци?", упитао је Вулин.

Он је оценио и да колико год други део БиХ буде поштовао Републику Српску и Србију, имаће боље односе са Србијом.

"Колико год у политичком Сарајеву буде сматрано да је Република Српска страно тело, тобожња геноцидна творевина, да би је ваљало забранити, да треба укинути Дејтонски споразум, биће проблема у односима у Србији, поручио је Вулин.

Подсетио је да Србија максимално подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ и њене границе, додавши да Србија улаже свој новац у БиХ, у Републику Српску и општине са српском већином у Федерацији БиХ.

"Ми вас молимо да нам допустите да завршите ауто-пут, да вам помогнемо. Нећете! Молимо вас да вам дамо најсавременији хеликоптер да гасите пожар, кажете 'не, имамо ми' – а немате", додао је Вулин.

Наводећи да БиХ одбија понуђену помоћ, Вулин је упитао шта онда БиХ хоће од Србије?

image