Србија и Балкан

Додик: Суђење монтиран процес, они ме малтретирају

Они који су ужурбано хтели да овај процес заврше сада врше притисак на Суд, како би убрзали ову причу, истакао је председник РС
Додик: Суђење монтиран процес, они ме малтретирају© Tanjug/FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja

Председник Републике Српске Милорад Додик поновио је данас, након још једног рочишта у Суду БиХ, да се против њега води монтиран процес и у прилог томе изнео чињеницу да Тужилаштво БиХ одбија да изведе доказе у вези са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, односно да докаже да појединац може наметати законе у БиХ.

"Они који су ужурбано хтели да овај процес заврше сада врше притисак на Суд, како би убрзали ову причу. Они не желе да прикажу да је ово све лажно", рекао је Додик новинарима у Сарајеву након рочишта у Суду БиХ, у процесу који се води против њега и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића.

Додик каже да Суд није хтео да прихвати извођење сведока и доказа који би оголили поступак и показали да нико нема право да намеће законе.

"Ово је фарса и одлучио сам да у њој учествујем да би то све довели до краја. Биће занимљиво да видимо да ли ће бити правна или политичка пресуда. Очекујем политичку пресуду", истакао је Додик.

Указао је да је важно да јавност буде упозната са оптужницом, те да је на Тужилаштву да докаже да постоји кривица што они нису у могућности.

"Нека докажу да постоји појединац који може наметати законе. Где постоје Бонска овлашћења? Наш циљ је да докажемо да је ово протекторат који се заснива на вољи појединца", рекао је Додик.

Додик је упитао зашто се сада заказују три рочишта за месец дана и то током изборне кампање и устврдио да је то директан утицај на кампању, јер он као председник СНСД-а треба да обиђе преко 70 места и учествује на више од 100 митинга.

"Ово је директан утицај на предизборну кампању, јер ја као председник странке треба да обиђем преко 70 места и учествујем на више од 100 митинга. Ја то не могу. Они мене малтретирају. Неуставни су као и Шмит", поручио је Додик.

Додик је истакао да постоје информације да је Тужилаштво БиХ било под притиском Амбасаде САД у БиХ и других међународних институција када се одлучивало да ли ће или неће бити оптужнице против њега и Лукића.

"Тужилаштво је било под притиском и Амбасаде Велике Британије и неких европских земаља. Ово не ослобађа Тужилаштво БиХ обавезе да поступа у складу са правом и чињеницима. Ако нема материјалне штете, нема ни кривичног дела како кажу адвокати", рекао је Додик.

Он је истакао да у Суду БиХ не вреде докази, нити чињенице и да се фингира да може да се ради шта хоће и оптужи било ко, а све се заснива на сили САД и њихових полтрона.

Додик је рекао да је жртва насиља Суда и Тужилаштва БиХ и да нема права у БиХ, да се тужилац "прави блесав" и прича о високом представнику, а пре тога није изнео доказе да постоји високи представник, што довољно говори о свему.

"Неће моћи да раде шта хоће. Жртва сам овога процеса. Неће бити прихваћена никаква одлука која није у складу са правом. Прихватам одлуке које су правне, а не оне које су у складу са вољом појединаца или више њих", навео је Додик, пренела је Срна.

Цвијановић: Ово је политички обрачун

"Ово је политички обрачун у правосудним рукавицама којим нас спречавају да обављамо своје институционалне обавезе", рекла је српски члан Председништва Жељка Цвијановић.

Како је истакла, овде се крши сам поступак.

Поручила је да је ово суђење спој политичког и правосудног који, како је истакла, никада не даје ништа добро.

Вишковић: Суђење осмишљени пројекат

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је испред Суда БиХ, поводом суђења да се ништа није променило од времена Петра Кочића јер, како каже, и данас имамо судовања, налогодавце и оптужене.

"Ово суђење је осмишљен пројекат на чијем челу стоји америчка ЦИА", нагласио је Вишковић.

Вишковић је истакао да је циљ овог суђења да се у време предизборне кампање ускрати председнику СНСД-а могућност за политичко представљање.

Адвокат Бубић: Коректна одлука поступајућег судије

Адвокат председника Српске Горан Бубић рекао је да поступајући судија у процесу против председника РС и Лукића донела коректну одлуку - да допусти да се докази одбране изводе тек кад тужилаштво изведе Анекс 10 Дејтонског споразума.

Бубић је нагласио да је то била законита и логична одлука.

Он је навео да "одбрана нема шта да оспорава пре него што се прочита Анекс 10 због којег је и дошло до овог просеца с обзиром на његове различите интерпретације".

"Овај поступак је усмерен против суверенитета БиХ јер је Додик само вршио уставна овлашћења према Уставу Српске. Преко сведока Јелене Пајић Баштинац смо представили Суду да није у питању самовољна одлука већ да је Додик вршио своја уставна овлаштења и следио ставове Народне скупштине и Владе", истакао је Бубић.

Адвокат Петронијевић: Суд донекле разумео захтеве одбране

"Што се тиче данашњег рочишта суд је коначно, донекле, разумео захтеве одбране", рекао је адвокат Горан Петронијевић објаснивши да је неопходно извођења Анекса 10 као примарног доказа на који се тужилаштво позвало у својој оптужници.

"Дакле овде се на ради ни о каквом додатном доказу ни о каквом накнадном доказу ради се о основном доказу који је тужилаштво предложило у свом оптужном акту. Без извођења тог доказа тај оптужни акт не постоји. Хоћу да вам кажем колики је значај Анекса 10 и његовог извођења у односу на читав поступак", рекао је он.

Како је истакао, одбијање тужилаштва да изведе Анекс 10 као доказ из било којих разлога и нејасноћа у правцу прихватања или разумевања од стране суда те и такве њихове одлуке је просто невероватан.

"Било који озбиљан реалан суд би оваквог стања ствари вратио оптужницу на почетак", додао је.

Петронијевић је указао и на чињеницу да је поступајући судија Сена Узуновић за септембар заказала чак три рочишта, са образложењем да "не може више да се изјашњава на сталне захтеве Високог судског савета" који јој се упућују.

То, указао је Петронијевић, значи да неко врши перманентни притисак на суд, јер суђење у разумном року не значи никакво форсирање, већ је то подлегање нечијем притиску, а овде је реч о Високом судском савету.

Он је позвао новинаре, који на то имају право, да од Суда затраже у ком предмету су до сада заказивана три рочишта у једном месецу.

"То је еклатантно кршење независности суда и еклатантни притисак на суд", нагласио је Петронијевић.

Члан адвокатског тима одбране, адвокат Анте Нобило је истакао да се у овом поступку не може идентификовати кривац, колика је штета и да ли је нарушен уставни поредак.

"Ми се бакћемо већ доста времена са нечим што уопште није кривично дело и то ће се не крају утврдити. Овде не постоје штетне последице уопште. До овог случаја није требало да дође", рекао је Нобило.

То је према његовим речима произашло и из сведочења генералног секретара председника Додика Јелене Пајић Баштинац.

"А то је да је овде дошло до сукоба између законодавца и уставног поретка Српске, те деловања Кристијана Шмита, што је требало решавати другим средствима, политичким путем, а не кривичним поступком", јасан је Нобило.

Ми се, истакао, овде трудимо и боримо у нечему што уопште није требало да буде усвојено као кривично дело.

Лукић: Иза намере Тужилаштва стоји политика усмерена против Српске и Додика

В. Д. директор Службеног гласника Републике Српске Милош Лукић изјавио је након рочишта да је данас поново разоткривено да иза намере Тужилаштва стоји политика усмерена против Српске и председника Републике Српске
Милорада Додика.

Да је, рекао је Лукић, постојао пренос уживо данашњег суђења грађани би могли да виде да у Суду имамо само једну правну страну.

"А то смо ми, док је са друге стране тужилачки тим који није дорастао задатку", рекао је Лукић.

Он је предложио да адвокатски тим Додикове и његове одбране на крају испостави рачун Суду и Тужилаштву за лекције из праве које су им очитане у овом судском поступку.

У Суду БиХ сведочила генерални секретар председника Српске Додика

У Суду БиХ у Сарајеву данас је сведочила генерални секретар председника Српске Јелена Пајић Баштинац.

Пајић Баштинац је у сведочењу рекла да је председник био дужан да потпише указе о објављивању два закона, јер би у противном одговарао према Уставу.

Она је навела да је потписивању указа претходила широка распарава у којој су учествовали представници власти у Републици Српској и представници на нивоу БиХ из Српске, правни експерти, професори међународног права који су анализирали све аспекте и предложили председнику да потпише указе јер институт виског представника, све и да је изабран у складу са процедурама, а није, не постоји и није инкорпориран у уставни систем Републике Српске.

Судија Узуновић одредила је три рочишта у септембру, 11. 18. и 25. септембра, на шта је реаговала одбрана и председник Додик јер сматрају да је то на штету предизборне кампање, затраживши да се одржи једно рочиште.

На следећем рочишту сведочиће сведок Лукићеве одбране Горан Босанчић, генерални секретар НСРС и биће изнети материјални докази.

image