Француски медији о посети Макрона Србији: Могућа потврда уговора о куповини 12 "рафала"

Очекује се да ће теме разговора бити куповина француских авиона, економска сарадња и питање Косова и Метохије

Француски медији пренели су данас вест о посети француског председника Емануела Макрона Србији уз оцену да би током посете могао да буде закључен уговор о продају 12 француских авиона "рафал".

Како преноси "Монд", посета Србији француског председника дешава се у тренутку политичке кризе Француској.

Медији цитирају и изјаву председника Србије Александра Вучића који је рекао да се на уговору о продаји авиона ради већ неколико дана, као и да ће Макрон у петак, у Новом Саду, посетити музеј и економски форум посвећен вештачкој интелигенцији, али да авиони "рафал" изазивају највеће интересовање у Србији.

Француски портал "Франс24" пренео је Вучићеву изјаву за АФП да је куповина авиона "рафал" огроман уговор за Србију, а да није мала чак ни за Француску. Он је додао да већина авиона којима Србија располаже, укључујући и све авионе пресретаче и ловце, потичу из Русије.

"Сада треба да мењамо себе, наше навике и све остало како бисмо припремили нашу војску", рекао је председник Србије.

Вучић се осврнуо и на одлуку Владе Србије да поново изда лиценцу компанији "Рио Тинто" за развој спорног рудника литијума, што је изазвало бројне протесте, истичући да чврсто подржава тај пројекат.

"Ми ћемо остати упорни и чврсти у овом питању јер верујемо да је то од највећег значаја за Србију као и да је на корист народа Србије", рекао је председник.

Када је реч о питању КиМ, председник Србије је остао ватрени бранилац питања важних за већину Срба у земљи, укључујући одлучно одбијање да призна независност Косова и Метохије, наводи "Франс24".

Вучић је казао да ће током сусрета са Макроном разговарати о теми Косова, услед спекулација о отварању моста у северном делу Косовске Митровице који је дуго раздвајао Србе и етничке Албанце. Taj потез Приштине су критиковале западне силе, укључујући САД И Француску.

"Од највећег је значаја да задржимо мир, стабилност, и то ћемо и урадити", поручио је председник Србије.

Последњи пут Вучић и Макрон су се срели током Олимпијских игара у Паризу, где је Вучић присуствовао пријему за светске лидере у Јелисејској палати. Председника Србије дочекао је председник Француске са супругом Брижит Макрон.

Иначе, актуелни француски председник први пут је био у званичној посети Београду у јулу 2019. године када су две земље обележиле 180 година од успостављања дипломатских односа.