Увоз радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива у Србији је забрањен законом

Поједини медији писали су да ће се у Србији складиштити нуклеарни отпад страног порекла

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије саопштио је данас, поводом написа који су се претходних дана појавили у појединим медијима везано за наводно складиштење нуклеарног отпада страног порекла на територији Србије, да је према Закону о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности забрањен увоз радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива иностраног порекла на територију наше државе.

Директорат наводи и да Кривични законик препознаје кривична дела која се односе на противправно уношење радиоактивних материја у Србију као и омогућавање и организовање таквих дела, те прописује казнене одредбе у облику затворских и новчаних казни.

У саопштењу се додаје и да је Србија потписница Заједничке конвенције о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом, која је Законом о потврђивању транспонована у домаће законодавство.

Конвенција, како се наводи, препознаје и истиче право сваке државе да забрани увоз на своју територију истрошеног горива и радиоактивног отпада страног порекла.

Земље потписнице, које имају потребе за складиштењем радиоактивног отпада или истрошеног нуклеарног горива, су у обавези да изграде одговарајућу инфраструктуру као и да поседују одговарајуће техничке капацитете у складу са међународним критеријумима и стандардима, како би обезбедиле да појединци, становништво или животна средина буду адекватно заштићени од потенцијалних радијационих ризика.

Поред наведних правно-административних механизама који забрањују увоз и складиштење радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива иностраног порекла, Србија не поседује ни техничке, ни инфраструктурне капацитете за складиштење ислуженог горива.

Имајући у виду и строге међународне прописе из области нуклеарне безбедности, Међународна агенција за атомску енергију има сектор одговоран за инспекцијску контролу и надзор нуклеарних материјала.

Према дефиницији, изотопи уранијума, плутонијума и торијума, који се налазе у саставу истрошеног нуклеарног горива, подлежу посебним прописима из ове области, зато што потенцијално могу бити употребљени у терористичке сврхе.

Према свему наведеном, неодговорно је застрашивати јавност неоснованим аргументима у погледу увоза радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива иностраног порекла, поручују из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.