Србија и Балкан

Вучић: Нема одлука у вези с пројектом "Јадар" у наредном периоду

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник Србије говорио је о литијуму, темама разговора с Емануелом Макроном и куповини "рафала", али и најавио посету подрињским општинама
Вучић: Нема одлука у вези с пројектом "Јадар" у наредном периоду© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Нема никаквих одлука у вези с пројектом "Јадар" у наредном периоду, односно прво треба отворити разговоре, широку дебату, а онда се бориту за истину, каква год да је, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Говорећи о данашњем састанку с научницима из различитих области о ископавању литијума, Вучић је рекао да од њих тражи да поступају по својој савести и у складу са својим знањем и образовањем.

"Тражим да се питају они људи који то знају и да се боре. Да се боре за било који свој став, али да се боре. То је страшно важно. Не то, па држава има обавезу да ме плати, па има држава обавезу да те плати, али ви сви имате обавезу да радите и да се борите за државу. Што бих ја био будала и што бих био луд да идем да се борим, две и по године пред крај свог мандата, да се не додворавам људима, па најлакше је, ево бићу херој. Рећи ћу, склоните се и не треба нам литијум. А шта ћемо онда? А шта ћемо онда за пет година, за десет година? Неко мора да размишља о будућности, а не о свом мандату", истакао је Вучић.

Напоменуо је да је данас чуо много аргумената и много добрих примера и добрих ствари.

"То су били људи из наших института, са наших факултета и геолошке струке и рударске струке и грађевинске струке и хемије и физике и физичке хемије и председник Српске академије наука и уметности. Сви су били ту. И договорили смо се да наставимо да разговарамо, да отворимо широку дебату. Имамо времена, нема никаквих одлука у наредном периоду. Да отворимо прво разговоре, широку дебату, а онда да се боримо за истину, каква год да је. И рекао сам људима, не тражимо ми од вас да се ви повинујете нечијем ставу државе, рецимо због економије, због великог раста, великих плата, што је свакако чињеница. Не, молим вас. Ви нам реците шта је то што мислите, ми ћемо поштовати ваш став", рекао је председник Србије.

"Обићи ћу све подрињске општине следеће недеље"

Вучић је најавио да ће већ следеће недеље боравити у Подрињу.

"Све подрињске општине ћу обићи из више округа. Дакле, обићи ћу и део Колубарског округа, обићи ћу и део Златиборског округа, дакле Бајину Башту, све до Костojeвића, Бачеваца и Рогачице. Обићи ћу и Љубовију, наравно, обићи ћу највећи део Мачванског округа, можда без Шапца, али сва ова друга мања места. Дакле, од Коцељеве, Богатића, Владимираца, Малог Зворника до, разуме се, Лознице, Крупња. Дакле, Рађевину, Јадар, све ћу обићи", рекао је српски председник за РТС.

Куповина "рафала" није питање цене већ одређених гаранција

Вучић је пред посету француског председника Емануела Макрона Београду рекао да ће с њим разговарати о веома битним питањима, као и да се још разговара о куповини авиона "рафал" и да цена више није питање већ одређене гаранције.

"Бесана ноћ је пред нама и још није завршено. То би била велика ствар за нас, јер би значило огроман напредак у борбеној готовости и војној моћи Србије, сигурности наше земље. Ми нигде не изазивамо проблеме, нити то планирамо, нити то намеравамо. Ово је огроман сигнал поверења између Француске и Србије. Желимо само да сачувамо своју земљу, али тиме би Србија била многоструко, многоструко, многоструко јача. Имамо још једну ствар око које нисмо сагласни. Није то више питање цене, то је питање одређених гаранција. Ако то успемо да решимо, биће у реду, али око овога се мучимо већ четири дана", прецизирао је Вучић.

Упитан да ли очекује да се ситуација с мостом на Ибру у Косовској Митровици промени након Макронове посете, Вучић је рекао да су ставови Француске, САД и других чврсти о том питању.

"За нас је важно да с Макроном разговарамо о веома битним питањима. Погледајте како је посета подељена. Ићи ћете у посету 'Шнајдеру', што значи позив на сарадњу у области иновација, науке, технологије, вештачке интелигенције и долазак нових француских инвеститора. Обилазак онога што је важно на аеродрому, завршни радови, јер наш аеродром постаје највећи ваздушни хаб у овом делу Европе. Истовремено, то је показатељ како ће да раде француске компаније на метроу, где већ изводимо озбиљне радове и шта даље треба да чинимо и кроз њихове компаније везане за животну средину од 'Суеза' до 'Веолије' које имају велике послове и тек ће да имају", рекао је Вучић.

У Прагу с Павелом, Фон дер Лајеновом, Лајчаком

Након што на београдском аеродрому испрати председника Француске, Вучић иде у Праг, где ће учествовати на важном панелу и разговарати са чешким председником Петром Павелом, али и Урсулом фон дер Лајен, Мирославом Лајчаком, Владимиром Билчиком и, како је рекао, свима који одлучују о регионалним питањима на различите начине.

Вучић је навео да ће, што се њега тиче, фокус бити на Србији.

"Ја се бавим само Србијом и напретком Србије, а остало препуштам њима, они то боље знају. Све ово око Русије, Украјине, Блиски исток, то нека се они баве тиме. Мој посао је да се бавим Србијом и народом у Србији", поручио је Вучић.

image