Србија и Балкан

Милановић: Радићу све да се онемогући ангажман хрватских војника у сукобу у Украјини

Он се дотакао и ћутње Загреба када је признање Палестине у питању, објашњавајући да је за њега то морално питање јер, како је нагласио, "нема апсолутно никаквог разлога ни оправдања да се палестинском народу не призна право на државу"
Милановић: Радићу све да се онемогући ангажман хрватских војника у сукобу у Украјини© Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Председник Хрватске Зоран Милановић поручио је хрватским дипломатама да не види разлог зашто Хрватска не би признала Палестину и поновио свој став да његова земља може помагати хуманитарно и опремом, али се не сме директно укључивати у сукоб у Украјини.

"Радио сам све и радићу и убудуће да се онемогући било какав ангажман хрватских војника у рату у Украјини на било који начин, укључујући и учествовање у центрима за обуку. Хоће ли неко давати војну опрему украјинској војсци, то није моје овлашћење и у то се нећу мешати", рекао је Милановић, преноси "Индекс".

Говорећи о признању Палестине, Милановић је указао на то да је низ држава признао Палестину, па и део држава бивше Југославије.

"Хрватска ћути. За мене је признање Палестине морално питање и нема апсолутно никаквог разлога ни оправдања да се палестинском народу не призна право на државу. Зашто Хрватска ћути?", упитао је хрватски председник на годишњој конференцији хрватских дипломата у Загребу.

Он се осврнуо и на чињеницу да пет година није дошло до ротације хрватских амбасадора, што је назвао "штетним за структуру и хијерархију дипломатије".

"Жао ми је због тога, ја сам покушао доћи до договора, али није било сарадње владе. Ротација амбасадора, која је нужна, могућа је само ако постоји сарадња, ако се одлуке доносе заједнички, у сарадњи председника и владе. Та сарадња је темељ хрватског Устава", рекао је Милановић.

Дотакао се и положаја Хрвата у Босни и Херцеговини, за коју је рекао да се у њој "ништа није променило".

"Хрвати не само да не могу бирати своје представнике, него уопште није јасно када ће и хоће ли их уопште моћи бирати. Хрватска не користи инструменте које има као држава – а то су чланство у ЕУ и НАТО – да би постигла своје циљеве и заштитила своје интересе. У БиХ се неће променити ништа док влада и председник Републике не буду деловали заједнички, ако се сложимо да је то наш циљ", поручио је Милановић.

image