Србија и Балкан

Опростиће ти Ђура што те је тукао: Шта нам је Макрон поручио уочи доласка у Србију

После пет година, француски председник Емануел Макрон опет долази у Србију. Своју посету овога пута најавио је кудикамо несвакидашње – истим ауторским текстом у провладином и изразито опозиционом листу
Опростиће ти Ђура што те је тукао: Шта нам је Макрон поручио уочи доласка у Србију© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Иако још није ни крочио ногом на територију Србије, француски председник Емануел Макрон који данас стиже у Београд, већ је успео да изазове контроверзе.

По неписаном дипломатском правилу, када високи инострани званичник долази у посету страној земљи, као претходницу шаље свој ауторски текст најзначајнијем националном медију.

Тако је, рецимо, уочи посете Си Ђинпинга раније ове године београдска "Политика" објавила ауторски текст кинеског председника.

Макрон се, међутим, одлучио да своју посету најави у два медија. Председништво Француске Макронов ауторски текст послало је, осим у "Политику", и у опозициони "Данас".

Тик уз Макронов текст под насловом "Европској унији је потребна снажна и демократска Србија у свом окриљу", нашао се наслов "Једини атентат је онај против здравог разума", што је отворило питање да ли се иза одлуке Макрона да текст пошаље (и) "Данасу" крије нека дубља порука.

Уз прегршт општих места у свом ауторском тексту, Макрон се најпре похвалио тиме да су везе Србије и Француске ојачане тиме што француске компаније имају прилику да зарађују у Србији, посебно у области енергетске транзиције.

Додаје да ће сарадња бити настављена у свим секторима, посебно у области критичних сировина, не наводећи које су то тачно сировине и да ли је међу њима и литијум.

Потом прелази на политичке поруке грађанима Србије, од којих је прва да "заједно без острашћености сагледамо историју да не би више представљала препреку, што она данас још увек јесте".

Макрон је избегао да напише која је то "препрека", али није потребно да се враћамо у далеку историју да бисмо се сетили како смо били жртва НАТО агресије, између осталих и земље из које Макрон долази.

Француски председник наравно избегава да, говорећи о прошлости, јасно наведе шта је то спорно у прошлости, али зато шаље поруку у стилу "опростиће ти Ђура што те је тукао" – "Та болна сећања као ни те запитаности не треба да одвраћају грађане Србије од оног што је очигледно: њихово место је у Европи".

Иако грађане Србије позива под окриље Европске уније, и сам тешка срца признаје да постоји замор у учлањивању у тај савез, као и да "перспектива приступања ЕУ не привлачи онолико колико би требало".

Упркос томе што грађане Србије свесрдно позива у ЕУ, не крије да за улазак ипак постоје бројни услови и препреке.

Главни услов је наравно да се грађани Србије одрекну Русије, али не и само то, већ Србију позива да се прикључи "уједињеном фронту" против Русије.

А врхунац најављених притисака на домаћине у Србији је део текста који је француски председник посветио питању Косова и Метохије.

Макрон је подсетио да је још од 2019. године инсистирао на "неопходној храбрости да би се дошло до компромиса", другим речима, још приликом претходне посете Београду, Макрон је тражио да се Србија одрекне Косова и Метохије.

"Уверени да та храброст постоји у Србији, ми смо с Немачком и нашим европским партнерима, уз подршку Сједињених Америчких Држава, хтели да помогнемо региону да избегне да се ређају унилатерални потези, неодмерене изјаве, подизање тензија чије су главне жртве људи који живе на терену посебно српска мањина на Косову", каже Макрон.

На свој начин Макрон тумачи такозвани француско-немачки план који представља де факто признање независности Косова и Метохије речима да је тај план "пут ка неопходној нормализацији".

Признање независности КиМ, које француски председник увијено назива "компромисом", за њега је, каже, "трасирани пут".

На крају поручује да ће лично остати ангажован на спровођењу Охридског споразума који је, иначе, у бројним одредбама супротан Уставу Србије.

image