Курти Србима отворио пошту у Митровици: Моћи ће да шаљу писма и разгледнице на север и југ Космета

"Данас отворена пошта неће моћи да исплаћује пензије и друга давања из српског система, неће моћи ни да се шаљу писма ни друге пошиљке за Србију", објашњава Милица Ракић Андрић

"Отварање филијале Поште Косова у Северној Митровици нама Србима значиће много. Моћи ћемо свакодневно да шаљемо стотине писама, разгледница, карти и дописница нашим сународницима у гетима широм Космета, као и комшијама у Митровици и Звечану, као и у Зубином Потоку, и то ће нам заиста много значити јер то нисмо могли да радимо до данас. Косовска држава веома брине о нашим правима!"

Овако, саркастично и са пуно горчине Срби из Северне Митровице коментаришу данас за РТ Балкан отварање филијале Поште Косова на шеталишту у центру града, које је обављено пре подне уз појачано присуство косовске полиције, али и пиштаљке мањег броја Срба који су се окупили и звиждуцима испратили косовске званичнике преко 130 метара удаљеног моста на Ибру, који још није отворен.

Догађају о коме српски медији нису обавештени у приштинским медијима дат је велики значај, а о  значају ове филијале за тзв. Косово говори и податак да су догађају присуствовали и министарка привреде Артане Ризваноли, као и министар администрације и локалне самоуправе Ељберт Краснићи, који је последњих месеци мало-мало на северу, посебно на шеталишту где воли да попије кафу.

Догађају су присуствовали и представници Еулекса који су све посматрали са стране.

Отварање филијале Поште тзв. Косова у Северној Митровици уследило је недуго пошто је тзв. косовска полиција затворила и пломбирала девет објеката које је на северу КиМ користила Пошта Србије – три поште у Северној Митровици, две у Звечану, три у Лепосавићу и једну у Зубином Потоку. Пре тога, тзв. Пошта Косова отворила је филијалу у селу Бањска код Звечана и то у хотелу "Рајска Бања", који је седам месеци раније заузела полиција и од тада га користе углавном специјалци Росу који патролирају путевима Севера. 

"Оно што нас највише занима, у овој пошти нећемо моћи да подигнемо пензије, плате, социјална давања, стипендије које нам уплаћује држава Србија, већ ћемо и даље по своја примања морати у Рашку, Врање или Куршумлију. Ова пошта, у ствари, само је још један начин уношења страха и немира међу Србе, Куртијев доказ да је преузео, окупирао, ставио под контролу север Космета", коментаришу даље наши саговорници из Северне Митровице, који нам нису дозволили да им објавимо име.

Милица Ракић Андрић из НВО Нова друштвена иницијатива каже за РТ Балкан да ни српска, а ни друге заједнице, неће имати неке велике користи од данас отворене косовске поште у Северној Митровици.

"Нама је Пошта Косова већ доступна у Јужној Митровици и то не тако далеко од места где је сада отворена ова нова филијала. Мимо тога, наше потребе за Поштом Косова су врло ретке, ту можемо да причамо да једном или двапут годишње имате потребу да некој институцији на Косову пошаљете нешто преко поште. Много су веће наше потребе за услугама српске поште", каже Ракић Андрић.

Она објашњава да од како су затворене филијале српске поште не може да уплати својој ћерки обданиште, или било коју другу таксу коју би требало да плати према српским институцијама.

"Физички то не може овде да се уради, а не може ни у Пошти Косова. Да бих то обавила морам да одем у Рашку или да замолим некога ко има м-бенкинг, апликацију, да то уради у моје име, а ја да дам кеш. Ова данас отворена пошта неће моћи да исплаћује пензије и друга давања из српског система, то је можда и највећи ударац за старије грађане и социјално угрожена лица. Неће моћи ни да се шаљу писма за Србију нити било које друге пошиљка а највеће потребе су управо да се пошиљке одавде шаљу у Србију и из Србије достављају овде. То може преко неких приватних курирских служби, али пошиљке онда иду у Скопље и тек из Скопља у Србију", објашњава Ракић Андрић.

Наша саговорница додаје да још од 2019. године гласови Срба који живе ван Космета и који имају право да гласају на КиМ и који те гласове достављају поштом не улазе у коначни збир. Те пошиљке или не стигну, или се деси неки проблем као 2019. када се тврдило да су гласови отровани, или стигну касно јер морају да иду преко посредничких пошта.  

"Отварање и ове поште на Северу међународној заједници биће представљено као алтернатива, укинуте су поште у српском систему али је дата 'алтернатива'. Они који су мање упућени можда ће поверовати, остали који разумеју суштину проблема и који имају контакте са српском заједницом схватиће да то није тако. Ово је дакле усмерено ка међународној заједници и у сврху политичке кампање пре свега Самоопредељења да они, ето, отварају институције и врше интеграцију српске заједнице иако суштинског договора нема", каже Ракић Андрић.

Стефан Вељковић из Српске демократије, која већ дуже време у Северној Митровици организује протесте против косовских званичника и њихове политике, рекао је данас после протеста испред новоотворене тзв. косовске поште, да се "народ на северу Космета буни против антисрпске политике Куртија и његове владе која већ неколико година заредом уводи санкције сопственим грађанима".

"Косово је последњи гето у Европи и дуго смо оклевали да ово назовемо правим именом, али чини се да ово све више личи на апартхејд", рекао је Вељковић.