Делегација Београда на Међународном форуму општина земаља БРИКС-а

Заменик градоначелника Београда Весна Видовић је подсетила да Београд и Москва дуго година негују добре односе, те да верује да ће тако бити и у будућности

Београд и Москва имају одличну сарадњу, а српска престоница може много тога да научи од главног града Русије, поручили су чланови делегације Града Београда која борави у Москви на Међународном форуму општина земаља БРИКС-а.

Како се наводи у њиховом саопштењу, члан делегације, заменик градоначелника Београда Весна Видовић захвалила је московским властима на позиву за учешће у форуму и могућности размене идеја и искустава са представницима градова и региона земаља БРИКС-а и њиховим партнерима.

"Током посете имали смо прилику да се састанемо са Сергејем Черјомином, министром у Влади Москве и шефом Департмана за спољноекономске односе и међународне везе Града Москве, као и да у једном пријатељском и отвореном разговору споменемо даљу сарадњу Београда и Москве, као и примере добре праксе", навела је она.

Како је додала, делегација је посетила Мултифункционални центар "Мој документ" у ком грађани Москве могу на једном месту прибавити сва потребна документа, извадити личну карту, регистровати аутомобил, поднети захтев за остваривање различитих права грађана и све друге услуге за које би иначе морали ићи у сваку установу посебно.

"Верујем да би успостављање таквог сервиса и код нас олакшало свакодневни живот грађана. Разговарали смо и на тему размене како медицинског тако и васпитно-образовног кадра у циљу што боље едукације и усавршавања", рекла је она.

Подсетила је да Београд и Москва дуго година негују добре односе, те да верује да ће тако бити и у будућности.

Видовић је на крају званичног обраћања искористила прилику да на форуму промовише пројекат Експо 2027.

"Београд ће бити домаћин специјализоване изложбе Експо 2027 од 15. маја до 15. августа 2027. Овај догађај ће бити идеална прилика за размену искустава, као и за сваку земљу учесницу да се представи под нашим слоганом 'Играј за човечанство'. Радујемо се, поздрављамо вас и очекујемо у нашем прелепом граду за Експо 2027 у Београду", закључила је заменица градоначелника Београда.

Председник општине Стари град Радослав Маријановић изјавио је да је било веома корисно да од представника једне значајне и велике престонице као што је Москва чују и виде на које начине је могуће унапредити рад општина и више их приближити грађанима.

"Неке београдске општине већ имају потписане протоколе о сарадњи са општинама Града Москва и верујем да ће и Општина Стари град ускоро остварити такав вид званичне сарадње", казао је Марјановић.

Поред Видојевић и Марјановић, у делегацији су били и председник општине Чукарица Никола Арнаутовић и одборник у градском парламенту Стефан Србљановић.